Fišer slibuje nové kyčle dříve

17. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je těžké určit, kolik lidí čeká dlouho na operaci, protože neřídíme okresní nemocnice, ale ministerstvu v rozpočtu zbyly nějaké peníze z minulých projektů, a ty na to použijeme...


Ministr zdravotnictví prohlásil, ze až dvanáctiměsíční čekání na náhradu kyčelního kloubu endoprotézou bude do roka minulostí. Chce totiž dát nemocnicím více peněz na potřebné přístroje. Je to přitom jen jedna z řady operací, na něž musejí lidé čekat dlouhé měsíce.

Praha - Úřad ministra zdravotnictví Bohumila Fišera oznámil, že nynější až roční čekání na zákrok, při němž lékaři nahrazují zničený kyčelní kloub kovovou endoprotézou, by se měl díky penězům na přístroje výrazně zkrátit. Nedokázal však odpovědět na to, kolika pacientů by se to týkalo a kolik to bude státní rozpočet, z něhož by se měly plánované přístroje zaplatit, stát.

„Je těžké určit, kolik lidí čeká dlouho na operaci, protože neřídíme okresní nemocnice, ale ministerstvu v rozpočtu zbyly nějaké peníze z minulých projektů, a ty na to použijeme,“ uvedl mluvčí úřadu Otakar Černý. Ani tuto částku však neupřesnil, což zdůvodnil tím, že by se mohli nespokojeně ozvat lékaři z dosud podporovaných projektů.

Ministr doufá, že nemocnice by při počtu operací již nemusely koukat na limity od pojišťoven. „Nelíbí se mi, když pacienti musejí čekat jenom proto, že nemocnice nemají na velké množství operací peníze,“ tekl ministr Fišer.

Lidé, kteří potřebuji umělé klouby, však nejsou jedinými dlouhodobě čekajícími pacienty. „Ceká se na transplantace, srdeční operace, na běžnější chirurgické či chirurgicko-ortopedické výkony,“ uvedla Vladimíra Bošková z Občanského sdružení na ochranu pacientů. Prezident stomatologické komory Jiří Pekárek nedávno uvedl, že se čeká i v jeho oboru - konkrétně na rovnátka až tři roky.

Kolik lidí nějakou operaci čeká, netuší ani zdravotní pojišťovny. „Nemocnice nemají povinnost zveřejňovat čekací listiny na jednotlivé druhy operací. VZP má své zástupce v pracovní skupině při ministerstvu zdravotnictví, která usiluje o změnu tohoto stavu,“ uvedla tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Kateřina Zamastilová.

Otázkou navíc zůstává, co vlastně způsobuje dlouhé čekání. Bošková tvrdí, že to není ani tak nedostatkem peněz, protože příjmy pojišťoven se průběžně zvyšují, ale spíše tím, že „zdravotní pojišťovny dosud nebyly donuceny nasmlouvávat u lékařů a nemocnic za čtvrtletní úhradu konkrétní typy zákroků, operací, vyšetření v určitém počtu.“

Nemocnice jsou však placeny paušálně, takže se jim de facto vyplatí provést méně výkonů. „Řeči Fišera o jeho záměru jsou jen planým slibem, neboť pokud by opravdu chtěl něco zlepšit pro pacienty, požádal by na prvém místě pojišťovny, aby zpřísnily smluvní podmínky,“ řekla obhájkyně práv pacientů na adresu ministra.

RADKA WALLEROVÁ, Střední Čechy, 17.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?