Fišer: Záleží na obcích

7. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z ministerstva nepřipravujete ucelenou koncepci pohotovostních služeb? - Ne. Je na obcích, aby si ji samy v místě přizpůsobily...


MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ BOHUMIL FIŠER ŘEKL PRÁVU:

* Některé obce ruší pohotovostní službu (LSPP). Je to správné? Vždyť tím se dostupnost zdravotní péče zhorší.

Záleží pouze na obcích. Ve srovnání se zeměmi okolo nás máme pohotovostní službu skutečně velmi hustou. Souvisí to s našimi zvyky. Když v místě pohotovost máme, tak nikoho nenapadne volit jinou cestu. A stává se, že se pohotovost velmi často zneužívá zejména lidmi, kteří jsou v pracovní týden údajně hodně vytíženi a nemají čas s nemocí jít ke svému lékaři. A tak si o víkendu zajdou na pohotovost. Chápu, že když někde pohotovost zrušíme, bude to chápáno jako omezení péče. A skutečně tomu i tak je.

* A co rychlá záchranná služba?

Ta se naopak musí rozvíjet. Jestliže je občanovi skutečně velmi zle, pak záchranka u něj musí být do určité doby. Záchrannou službu chceme modernizovat. Pak nebude tolik třeba pohotovostních služeb v místech.

* Lékařská komora navrhuje jiný model pohotovostní služby, například zřízení telefonního čísla, na kterém by se pacient nejdříve poradil s lékařem o své nemoci a ten by ho pak odkázal na praktického lékaře, který slouží pohotovost a je nejblíže pacientova bydliště. Co vy na to?

Je to jedna z možností. A to i ve snížení nákladů na tuto službu. Lékař by byl doma na telefonu. Ve světě to tak funguje, ale v ČR na to nejsme zvyklí.

* A co model, kdy by pohotovost byla v rámci každé okresní nemocnice?

To je druhá možnost. Myslím ale nakonec, že vznikne třetí, a ta bude mezi současným stavem a mezi pohotovostními službami v nemocnicích. Kdyby totiž byly jen při nemocnicích, pak by jejich síť byla velmi řídká, a to by nebylo dobře.

* Na kom bude tedy záležet, aby v místě pohotovostní služba byla?

Pouze na obcích a krajích. Osobně si myslím, že ještě důležitější roli v tom budou hrát obce.

* Ale ty tvrdí, že na to nemají peníze?

Pohotovost si skutečně na sebe nevydělá. A bude záležet na obcích, zda na ni peníze seženou, nebo ne. Kde ne, tam se zruší.

* Dobře, ale co staří lidé, kteří by to na nejbližší pohotovost měli třeba dvacet kilometrů a nemají auto?

Pak je na obcích, aby zapřemýšlely, jakou věkovou strukturu v obci mají a věděly, jaká je asi návštěvnost pohotovostní služby, kterou obec vede. Je-li malá, pak by se jim třeba vyplatilo, aby některým pacientům připlatili na taxi na pohotovost a nedrželi celou pohotovostní službu. Je to otázka dopravy, protože do mnoha obcí o víkendu autobus nejezdí a vlakové spojení není.

* Z ministerstva nepřipravujete ucelenou koncepci pohotovostních služeb?

Ne. Je na obcích, aby si ji samy v místě přizpůsobily.

Václav Pergl, Právo, 7.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?