FN Brno: Hrozí směnování lékařů

19. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Již pět měsíců jednají zástupci Lékařského odborového klubu (LOK) ve Fakultní nemocnici Brno s vedením, stále bezúspěšně. Kolektivní smlouva není dosud podepsána. Pokud se tak nestane do konce dubna, bude muset nemocnice pravděpodobně přejít na směnný provoz...


„Jedinou naší zbraní je nyní nepodepsat dodatek k pracovní smlouvě,“ řekl v pátek Právu předseda LOK ve FNB Petr Hrobař z Radiologické kliniky. Hovořil také o „evidentním, jednoznačném poklesu mezd“, který není vedení ochotno lékařům dorovnat.

„Vedení tvrdí, že nemá peníze, my říkáme, že je možné a také nutné tyto peníze najít, aby se ohodnotili kvalifikovaní lékaři,“ pokračoval šéf odborů.

Vysvětlil, že před časem zavedená 16třídní platová tabulka zvýšila složku mzdy, ale zároveň odebrala osobní ohodnocení. Je to výhodnější pro mladé a méně erudované lékaře, kteří se nyní platově více přiblížili kvalifikovanějším.

„Lékaři se dvěma atestacemi jsou nyní v minusu. Víme, že 13. a 14. platy jsou anachronismem, ale každý s nimi dosud počítal, takže mzdy skutečně poklesly,“ zdůrazňuje Hrobař.

Ředitel FNB Jan Burian odborům oponuje. V tisku se již vyjádřil, že každému lékaři bylo vysvětleno, proč se jeho mzda mění. Hovořil o rétorice odborů, kterou je vytvářen tlak na vedení nemocnice k prosazení ještě vyšších příjmů. Říká také, že kliniky mají letos nejméně tolik prostředků jako v loňském roce.

Nyní lékaři pracují od 7 do 15.30 hodin a pak jsou na většině pracovišť zajišťovány pohotovostní služby. A právě na zachování odměn v dosavadní podobě za pohotovosti odbory trvají.

Ve směnném provozu by dvě části lékařů střídavě pracovaly ve 12hodinových směnách, část by pracovala od rána osm a půl hodiny a různě by se to kombinovalo. Podle odborářů by to snížilo dostupnost lékařské péče, nikoli kvalitu.

Čekací doby u neakutních případů by se prodlužovaly, nemocnice by vykazovala zdravotním pojišťovnám méně bodů. Ředitel Burian se obává snížení dosud velmi vysoké prestiže této fakultní nemocnice, největší v Jihomoravském kraji.

„Katastrofální situace je v nemocnicích, kde směnný provoz nakonec zavedli, v Jihlavě a ve Zlíně. Je to patrné v tamní atmosféře, v klidu na práci, ve výkonnosti,“ tvrdí Hrobař.

Koncem dubna většina lékařů ve FNB vyčerpá roční limit 150 hodin přesčasové práce. S dalšími hodinami navíc musí zaměstnanec souhlasit. Odbory ale nejsou ochotny akceptovat jakékoli podmínky. „Máme pocit, že bychom o část platu mohli přijít,“ dodává šéf odborů. Další jednání mezi odbory a vedením špitálu bude 26. dubna.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?