FN Olomouc pořídila z evropských peněz nové sterilizátory

11. 12. 2012 7:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucká fakultní nemocnice pokročila v boji proti rozšiřování nemocničních nákaz. Díky evropské dotaci 4,5 milionu korun pořídila dva nové velkokapacitní sterilizátory a další vybavení pro transport sterilního materiálu. Změny v technologii byly nutné i proto, že nemocnice ustoupila od používání bavlněného operačního prádla. Novinářům to dnes řekl náměstek ředitele Martin Šamaj.


„Dosavadní sterilizátory již nevyhovovaly, bylo nutné je inovovat. Vzhledem k předpisům EU a akreditačním požadavkům jsme navíc museli ustoupit od bavlněného operačního prádla a využíváme prádlo z mikrovlákna nebo prádlo jednorázové,“ uvedla vrchní sestra Centrálních operačních sálů a sterilizace Helena Šmakalová.

Nemocnice zakoupila ke sterilizaci operačního prádla i nástrojů dva nové parní sterilizátory s objemem 600 a 400 litrů na detašované pracoviště centrální sterilizace na dětské klinice. Pořídila také 15 prachotěsných skříní pro přepravu sterilního materiálu na operační sály. Celkové náklady činily 5,4 milionu korun.

„Zvýší se tak bezpečí našich pacientů, přispěje to k prevenci přenosu nemocničních nákaz. Tuto oblast sledujeme již několik let, v oblasti takzvaných nozokomiálních nákaz se pohybujeme kolem 1,5 procenta všech hospitalizovaných pacientů,“ doplnil Šamaj.

Přenos infekcí nelze podle něj vymýtit zcela. Na celém světě se v nemocnicích vyskytují kmeny bakterií, které vlivem časté dezinfekce prostředí a užívání antibiotické léčby zmutovaly do odolnějších forem. Lze ale zabránit tomu, aby se šířily například přes prádlo k dalším pacientům.

Před dvěma lety nemocnice dokončila projekt, díky němuž koupila s podporou EU nové technologie pro dezinfekci zdravotnických prostředků. Kliniky tehdy získaly například dekontaminační myčky na močové lahve a podložní mísy, myčky operačních nástrojů a dezinfektory endoskopů.

Pracoviště centrální sterilizace sídlí v chirurgickém komplexu vedle centrálních operačních sálů a je vybaveno osmi velkokapacitními sterilizátory. Měsíčně tam projde sterilizací asi 40.000 kusů zdravotnických prostředků. Dva nové sterilizátory měsíčně sterilizují asi 900 kusů. Jde především o prádlo z mikrovlákna, tedy o roušky a pláště používané při operačních výkonech.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?