FN Olomouc se nelíbí, že se její lékaři věnují soukromým praxím

1. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Fakultní nemocnice v Olomouci se nelíbí, že někteří z lékařů provozují vedle své práce na klinikách i privátní ordinace. Podle ředitele nemocnice Jaroslav Vomáčky to v budoucnu bude možné jen s jeho svolením...


OLOMOUC -

„Je nepříjemné, když zjistíme, že někdo z našich lékařů má soukromou ordinaci a na klinice ubývají pacienti,“ řekl Vomáčka.

Soukromé lékařské praxe chtělo svým zaměstnancům zakázat už bývalé vedení nemocnice, podle Vomáčky však zůstalo jen u proklamace. Problém se podle něj týká zhruba 20 z 450 lékařů. „Není to masivní počet, ale není to ani málo, zvláště když musíme pozorně sledovat hospodaření nemocnice,“ dodal ředitel.

Lékaři by podle něj měli být plně vytíženi prací v nemocnici. „Když mají čas ještě na privátní praxe, není zřejmě jejich vytíženost u nás optimální,“ podotkl Vomáčka.

Vedení podle něj nebude postupovat restriktivně, ale s každým lékařem věc osobně projedná. Aby se lékaři nemuseli uchylovat k soukromé praxi kvůli nedostatku peněz, připravuje nemocnice systém motivací, který zajistí nadprůměrné výdělky zejména vysoce specializovaným odborníkům. Zdravotnické zařízení chce v budoucnu lékařům nabídnout i možnost bydlení v areálu nemocnice.

Příklad, kdy soukromá praxe nemocnici nevadí, naopak

Soukromou ordinaci v současnosti provozuje například přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Milan Kudela.

„Moje soukromá praxe nepoškozuje nemocnici. Provádím v ní úkony, které se na klinice nedělají, jako je například vedení těhotenství, předepisování antikoncepce a podobně,“ řekl Kudela. Praxi prý vykonává po pracovní době a motivem podle něj nejsou finance.

„Klinice pacientky neubírám, spíše naopak. Na složitější úkony je posílám do fakultní nemocnice, což není u olomouckých gynekologů vždy pravidlem,“ dodal. Souhlasí nicméně s názorem, že výkon soukromé praxe nesmí být na úkor práce na klinikách.

Fakultní nemocnice Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji. Má 1493 lůžek a zaměstnává 3055 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?