FN Plzeň dostala pokutu 40.000 Kč za chybný tendr

9. 1. 2009 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Plzeň musí zaplatit pokutu 40.000 korun za chybný tendr na dodavatele sterilizátorů. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), sdělil ČTK jeho předseda Martin Pecina. Verdikt, kterým Pecina potvrdil dřívější stanovisko svých podřízených, je už pravomocný. Nemocnice by se ještě mohla obrátit na soud...


Mluvčí Renata Jenšíková ČTK řekla, že nemocnice takový postup zvažuje. Podle ÚOHS chybovala, když požadovala konkrétní typ zařízení, znevýhodnila tak některé dodavatele.

„V zakázce mohli uspět pouze uchazeči dodávající tento určitý typ přístroje. Zadavatel tak porušil zásadu stejného zacházení a nediskriminace zájemců o veřejnou zakázku,“ míní Pecina. Podle něj se nemocnice dopustila i dalších chyb, celkem mohla dostat pokutu až přes 300.000 korun.

S názorem ÚOHS nemocnice nesouhlasí. „Úřad potvrdil své předcházející stanovisko. My se však domníváme, že jsme postupovali správně - trváme na svém,“ řekla ČTK Jenšíková. Vedení nemocnice nyní celou záležitost konzultuje s právníky a zvažuje, že ji předá soudu.

Chyby nemocnice podle úřadu dokládá například to, že se do tendru přihlásila jedna jediná firma, přestože dokumentaci k výběrovému řízení si vyzvedlo víc zájemců.

Podobný postup zaznamenal úřad v minulosti u řady nemocnic, bývá to v jejich případě jedno z nejčastějších pochybení. Pokuty v desítkách tisíc korun za znevýhodnění některých firem nebo přímé oslovení dodavatele bez tendru v posledních letech dostaly například Fakultní nemocnice Brno nebo Fakultní nemocnice Olomouc.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?