FN Plzeň: Nedostatek lékařů řešíme, omezení operativy nehrozí

9. 8. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Plzeň popírá, že by hrozilo omezení operací kvůli nedostatku anesteziologů. Tvrdí, že péče o pacienty je bez problémů zajištěna až do konce roku.


Na nedostatek lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) poukázal krajský koordinátor lékařského odborového klubu Štěpán Bejvančický. „Polovina z celkového počtu jsou ženy, některé plánují mateřskou dovolenou. Tím se problém nadále prohlubuje. Na trhu žádní anesteziologové nejsou,“ uvedl minulý týden Bejvančický pro Zdraví.Euro.cz.

Ale vedení nemocnice s jeho tvrzením nesouhlasí. „Vzhledem k tomu, že se v současnosti našich pět mladých anesteziologů připravuje na atestaci, takže čerpají studijní volno a dovolené, a mladí absolventi medicíny ještě nenastoupili do FN tak, jak nám přislíbili na jaře, jen jsme upravili operační harmonogram chirurgických oborů tak, aby byla péče o naše pacienty bez potíží zajištěná až do konce letošního roku,“ reagovala na dotaz Zdraví.Euro.cz mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Počet operací roste

Vedení nemocnice tedy jisté komplikace přiznává, podle něj ale v žádném případě neohrozí péči o pacienty. Navíc dodává, že informace o možném omezení operativy jsou nesmyslné, protože již v tuto dobu je provedeno více operací, než ve stejném období loňského roku. „Podle upraveného rozpisu operačních oborů také beze zbytku využijeme všechny finanční prostředky, které máme od zdravotních pojišťoven přislíbené na úhradu poskytnuté péče. V žádném případě neprovedeme operací méně, než nám tento rozpočet umožňuje,“ dodala Jenšíková s tím, že od příštího roku nemocnice plánujeme rozšíření jednodenní operativy. „Ředitelství se problémy zabývá a má připraveno nějaké řešení tak, aby k omezení operavity nedošlo,“ reagoval na tyto informace Bejvančický.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?