FN Plzeň shání anesteziology, hrozí omezení operativy

5. 8. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizovou situaci nyní řeší oddělení ARO Fakultní nemocnice Plzeň, scházejí lékaři a hrozí, že další odejdou. „Situace je velmi vážná, hrozí dokonce i omezení operativy,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz krajský koordinátor lékařského odborového klubu Štěpán Bejvančický.


Nedostatek lékařů a iniciativa Děkujeme, odcházíme: tentokrát pohled z Plzeňského kraje

Dlouhodobě se hovoří o nedostatku lékařů. Víte, jaká je celková situace ve vašem kraji?

Konkrétně tam, kde já pracuji, na ARO ve Fakultní nemocnici Plzeň je situace dost vážná. Během tohoto roku odešlo 7 lékařů. Polovina z toho jsou ženy, a některé z nich si již plánují mateřskou. Tím se problém nadále prohlubuje. Na trhu žádní anesteziologové nejsou. Když ano, tak je to nějaký absolvent, který nám pomůže za dva, tři roky. Hrozí, že se bude muset závažným způsobem omezit operativa. Jinak z okresních nemocnic vážnější problémy nehlásí.

Lze říci, na jakých odděleních je situace nejhorší? Nebo se vždy liší nemocnice od nemocnice?

Přechodně byla situace vážnější i na gynekologii. Tam to bylo způsobeno tím, že lékaři, když mají nějakou kvalifikaci, tak odcházejí do soukromé sféry. Tam se mají lépe platově.

Kolik lékařů se z vašeho kraje připojilo k akci Děkujeme, odcházíme?

Je to nemocnice od nemocnice. Poměrně aktivní jsou v klatovské nemocnici. Jinak ty menší nemocnice i fakultní stojí spíše stranou. Mluvilo se o tom, že se většina lékařů zapojí v září. Zatím procentuálně nejsem schopný to říci, ale je to zatím rozhodně menšina. Všichni si uvědomují závažnost situace. Lékaři to slovně podpoří, ale na papír se podepíše málokdo.

Jak se celkově staví lékaři k této iniciativě? Podporují požadavky?

Slovně je ta podpora veliká. Když s lékaři hovoříte, téměř všichni jsou pro, ale jde o to, aby začala být podpora i faktická. Mají strach z toho, co pak může přijít. Ale věřím, že počet lékařů poroste.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?