FNO si hlídá korupci

26. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Opatření proti korupci a podplácení zavedla vloni Fakultní nemocnice Olomouc. Citlivými místy jsou nákupy léků a materiálu a také pořadníky na plánovanou operaci. Nemocnice kontroluje provoz jednotlivých klinických pracovišť...


a prostřednictvím veřejných obchodních zakázek také nákupy tisíců druhů komodit.

„Jde spíše o prevenci, žádný konkrétní případ uplácení nebyl dosud odhalen,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Vomáčka. To potvrzuje i mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.

„Korupce ale patří mezi dobře skrývané jevy. Ani ten kdo uplácí, ani ten, kdo úplatek přijímá, nechce být odhalen,“ dodala. Nejdelší pořadníky na operaci jsou podle ředitele FNO na ortopedické a oční klinice.

„Dlouhé čekací doby svádějí k upřednostňování některých pacientů,“ připustil Vomáčka. Zároveň poznamenal, že o urychlení operace by měl rozhodovat kolektiv lékařů, nikoliv jednotlivec za zavřenými dveřmi pracovny.

„Na plánovanou operaci se ještě vloni čekalo rok, teď asi měsíc,“ potvrdil přednosta oční kliniky Jiří Řehák. Tvrdí, že vše je v penězích.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Fakultní nemocnice Olomouc

„Nové vedení nemocnice uvolnilo pro oční kliniku podstatně větší sumu. Měsíčně zvládáme asi dvě stovky operací, převážně šedého zákalu,“ uvedl Řehák.

Jiří Gallo z ortopedické kliniky konstatoval, že počet pacientů čekajících na operaci dosahuje několika stovek. „Na primární náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu se čeká i déle než rok,“ sdělil.

Neduhy: výdělečná činnost mimo nemocnici

Pod novým vedením začal ve FNO pracovat odbor interního auditu, který zatím prověřil asi desítku ze 48 klinik. Kontrolou procházely zahraniční cesty, stejně jako darované přístroje, které by mohly mít velké nároky na provoz. Nedostatky byly odhaleny na osmi klinikách.

„Audit zjistil nehospodárnosti v použití léků i v šetření materiálem,“ řekl Vomáčka. Mezi neduhy patří podle výsledků kontrol nedodržování pracovní doby nebo výdělečná činnost mimo nemocnici.

„Vlastní ordinace vidíme u lékařů opravdu neradi,“ prohlásil Vomáčka. Podle něj vedení FNO z toho již vyvodilo důsledky, včetně personálních.

Fakultní nemocnice spoléhá také na oddělení smluvních vztahů a zadávání veřejných zakázek. Jeho existence šetří soutěžením mezi dodavateli až deset procent nákladů, přitom ne vždy nejlacinějším nákupem.

„Cena je pro nás důležitá jen z jedné třetiny, nemáme zájem nakupovat lacině, a přitom nekvalitně,“ vysvětlil Vomáčka.

Pavel Konečný, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?