FNO si vybojovala další moderní diagnostický přístroj

5. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Boj o svolení ministerstva zdravotnictví k provozu druhé magnetické rezonance v Olomouckém kraji vyhrála Fakultní nemocnice Olomouc. O tuto šanci soupeřilo největší zdravotnické zařízení v regionu řadu měsíců se dvěma soukromými firmami...


Nemocnici dosud chyběly na nejmodernější diagnostický přístroj peníze, které získá od státu až letos.

Protistranám se nelíbí, že ministerstvo dalo přednost svému zařízení před soukromými subjekty, které mohly přístroj provozovat mnohem dřív a navíc by jej nekupovaly za státní finance.

Vyšetření pomocí magnetické rezonance nyní provádí v kraji pouze FNO. Ta dostala od ministerstva souhlas k nákupu druhého přístroje už dříve, chyběly jí ale prostředky a termín pro nákup vypršel loni v říjnu.

„Žádost jsme proto podali znovu a ministerstvo nám vyhovělo,“ podotkl ředitel FNO Jaroslav Vomáčka s tím, že zdravotnické zařízení musí nákup realizovat do konce letošního roku. Částku 35 milionů korun pravděpodobně vezme z půlmiliardové státní dotace, kterou FNO letos získala na dostavbu a modernizaci.

Radiologická klinika podle jejího přednosty Josefa Nekuly druhý přístroj potřebuje.

„Na magnetické rezonanci, kterou máme jako jediní v kraji, se pracuje čtrnáct hodin denně, střídají se tam tři lékaři. Každý den vyšetříme kolem šestadvaceti pacientů, což je málo. Čekací doby by se zkrátily na polovinu,“ sdělil.

Nový přístroj by podle jeho slov také umožnil nemocnici provádět další složitější vyšetření, pro než dosud nebyl prostor.

Zhruba dva roky usiluje o souhlas ministerstva hulínská firma Ortika, která chce přístroj provozovat v areálu Vojenské nemocnice v Olomouci.

„Ministerstvo dalo přednost své nemocnici, přitom my jsme mohli už dávno magnetickou rezonanci koupit za vlastní prostředky a spustit. Ušetřili bychom peníze státu. Fakultní nemocnice už dva roky slibuje, že přístroj koupí. Uvidíme, jak to dopadne tentorkát,“ podotkl zástupce firmy Milan Svoboda.

Dalším žadatelem o souhlas ministerstva byla společnost Medihope, která chce službu zavést v Prostějově. Ortika chce i nyní dál usilovat o zavedení třetího přístroje v kraji.

„Magnetická rezonance v budoucnu nahradí nevyhovující rentgeny, určitě se tu ještě další přístroj uplatní,“ řekl Svoboda.

S tím souhlasí i přednosta radiologické kliniky FNO. „Pokrok se nedá zastavit a tento přístroj má obrovskou výhodu, že na pacienta nepůsobí žádná radiační zátěž. Třetí magnetická rezonance by se v regionu patrně uplatnila,“ doplnil Nekula.

Egon Havrlant, Olomoucký den

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?