Fond Zdravotník se rozjede už letos

2. 7. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Fond podporující studenty zdravotnických oborů středních, vyšších odborných a vysokých škol by mohl začít vyplácet první stipendia už v září. Deníku to sdělila hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová.


„Nápad vznikl loni v hlavě jednoho medika, který je členem zdravotního výboru. Na jeho základě vznikl Nadační fond Plzeňského kraje pro vzdělávání zdravotnických pracovníků. Kraj je jeho zřizovatelem a vložil do něj pět set tisíc korun,“ uvedla hejtmanka.

Takzvaný fond Zdravotník bude motivovat budoucí lékaře a sestry, aby pracovali i v menších nemocnicích v kraji. Také lze tímto způsobem doplnit odborníky tam, kde se jich nedostává.

„Na základě jisté objednávky nemocnic chceme studentům nabídnout místa na pozice, které chceme v té které nemocnici obsadit,“ vysvětluje princip Emmerová.

Pokud se některý ze studentů s průměrem do 2,0 uvolí, že po škole nastoupí v daném zdravotnickém zařízení, bude dostávat v posledních letech studia finanční podporu od kraje.

Mezi ním a krajem bude uzavřena smlouva, a pokud si student své působení v nemocnici rozmyslí, musel by stipendium kraji vrátit. Kromě kraje by tento nadační fond sponzorovaly i některé větší firmy, zájem ze strany podnikatelů prý je.

„Věřím, že se vše formálně a administrativně vyřeší během prázdnin a v září znovu navštívíme dané školy. Musíme už ale znát požadavky nemocnic, abychom mohli oslovit studenty,“ dodala hejtmanka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?