Fotodynamická terapie v České republice – pět let zkušeností

28. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Centrum fotonické medicíny (CFM) 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze bylo založeno před pěti lety. Je jediným pracovištěm tohoto typu ve střední Evropě a za krátkou dobu své existence dosáhlo na do té doby nedostupné metody v diagnostice a terapii nádorových onemocnění.


CFM pracují a zkušenosti si předávají lékaři několika odborností – dermatologové, stomatologové, otorinolaryngologové a odborníci na obličejovou a čelistní chirurgii. Za svou práci obdrželi v roce 2008 Cenu ministra zdravotnictví za medicínský výzkum. Vedoucím tohoto centra je doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

Zejména pro nádory v oblasti hlavy a krku

„Naše pracoviště rozvinulo nejmodernější metody terapie některých nádorových onemocnění, zejména hlavy, krku a kůže. Spolupracujeme jak s českými vysokými školami a Akademií věd ČR, tak s několika světovými univerzitami a pracovišti ve Velké Británii a USA,“ říká docent Šmucler.

V posledních době je na tomto pracovišti centrem zájmu tzv. systémová fotodynamická terapie. Podle Romana Šmuclera jsme jedním z pěti států v Evropě, kde se tento typ terapie využívá.

„Jako první jsme u nás zavedli systémovou fotodynamickou terapii v onkologii hlavy a krku. Při ní je pacientovi nitrožilně podána speciální látka Foscan, jejíž koncentrace je po třech dnech v nádorových tkáních vyšší. Po ozáření světlem – plošně nebo vláknem zavedeným do nádoru – dojde jednak k přesnému diagnostikování jeho rozsahu a následně k jeho odstranění; nádor se obvykle odloučí během pár týdnů a případné poranění se zhojí. Tato metoda je alternativou léčby obtížně identifikovatelného nádoru a složitého nebo neřešitelného chirurgického zákroku v případě, že je nádor rozsáhlý, neohraničený a pro chirurga nedostupný. Metoda se osvědčuje i jako paliativní v případech, že celkový zdravotní stav pacienta neumožňuje radikální výkon. V určitých fázích nemoci také výrazně zlepšuje kvalitu života pacienta.“

Šetrná léčba bazaliomů

Velmi úspěšná je fotodynamická léčba bazaliomů. Jsou to nádory kůže, které mohou ničit velké plochy pokožky a tím značně zkomplikovat život. Dříve se daly léčit pouze klasickými metodami, především chirurgickým vyříznutím s následným vznikem neestetických jizev. Pokud nádor není odstraněn včas, rozrůstá se do rozsáhlých strupovitých ploch, které často krvácejí. Bazaliomy vznikají nejčastěji vlivem slunečního záření.

Topická fotodynamická terapie kožních novotvarů je u nás vyvíjena mnoho let. Jako jeden z prvních na světě s ní začal tým kolem profesora Milana Jirsy spolu s Dermatologickou klinikou 1. LF UK a VFN. Docent Šmucler doplnil fotodynamickou metodu odstraňování těchto velmi nepříjemných nádorů také o léčbu chirurgickými lasery.

Při tomto moderním typu léčby rána téměř nekrvácí, výsledek je zřetelný a rychlejší než při chirurgickém zákroku a pacient může prakticky ihned odejít domů. Výhodou je, že nyní již lze léčit bazaliomy takřka libovolné velikosti a zkouší se i léčba dalších novotvarů.

CFM se v celoevropském rámci výrazně zasloužilo o schválení této metody, a to díky významnému podílu na mnoha klinických studiích. Některé z nich se zabývají i včasnou detekcí zhoubných novotvarů. Centrum se významně podílelo na tom, že se laserová terapie stala u některých forem kožní rakoviny léčbou první volby.

Děti s „ohněm“ léčit co nejdříve

Dalším směrem výzkumu a léčení jsou cévní anomálie u dětí, například s naevus flammeus. „Děti s tímto problémem umíme léčit prakticky téměř rovnou z porodnice, ideální doba pro zákrok je asi šest měsíců věku. Díky tomu lze předejít zbytečným psychickým traumatům, kterým by se děti nevyhnuly už v mateřské nebo na základní škole,“ vysvětluje Roman Šmucler.

Používání rollerů nejen v onkologii

Klinický výzkum lékařů přinesl i dobré výsledky v používání tzv. rollerů, a to jak v onkologické léčbě, tak v prevenci stárnutí pleti. Rollery jsou válečky poseté hroty různého průměru a délky, které rotují po povrchu kůže a vytvářejí v ní drobné otvory. Těmi mohou účinné látky (léky, séra apod.) pronikat pod kůži ošetřenou znecitlivujícím krémem. Léčivé nebo kosmetické přípravky se okamžitě vstřebají a působí přímo tam, kde mají.

Tým vedený MUDr. Janem Lippertem a docentem Romanem Šmuclerem prokázal účinky průniku látek po použití rollerů v unikátním výzkumu: Průnik účinných látek do střední vrstvy kůže byl ověřen fluorescenční diagnostikou a přesně zdokumentován. Nově využívají i frakčních laserů, které vytvoří síť mikrootvorů v kůži v určité šířce a hloubce.

„Současná medicína nyní stojí před otázkou, které látky lze pomocí rollerů do kůže vpravit. Jejich použití je velice jednoduché a levné, přitom jde o vysoce efektivní metodu, jejíž účinky teprve začínáme tušit. A to jak v kosmetologii, tak i v dalších odvětvích medicíny,“ dodává docent Šmucler.

Výzkum pokračuje

CFM spolupracuje na dalším rozvoji metody frakčních laserů, které léčivým přípravkům umožňují překonat kožní bariéru a dostat do hloubky organismu nejen agens pro fotodynamickou terapii, ale v budoucnu i jiné léky. Zkouší se například analgetika nebo inzulin.

Tím by mohlo z pohledu pacienta dojít k velkým změnám v aplikaci a účinnosti léků – ubylo by těch, které je třeba vpravovat injekční formou a jejich působení by se navíc velmi upřesnilo a zlepšilo. CFM nyní zahajuje novou studii ve spolupráci s americkými a evropskými univerzitami (New York, Harvard, Londýn) k ověření a rozpracování metody.

Letošní prezentace v Dallasu

Výsledky studie byly světové odborné veřejnosti poprvé představeny v dubnu 2011 na kongresu v Dallasu v USA. Docent Šmucler vystoupil rovněž na tiskové konferenci uspořádané při této příležitosti: „Metoda rozšiřuje možnosti léčby fotodynamickou terapií, která je minimálně invazivní (zpravidla jde jen o aplikaci krému a světla) a přitom dosahuje velmi estetických výsledků. Umíme léčit i větší typy novotvarů, takzvané nodulární druhy, které byly až dosud považovány za touto metodou neléčitelné. Naše výsledky v roční studii co do úspěšnosti přesáhly 95 procent u nádorů nodulárních a byly stoprocentně úspěšné při léčení nádorů povrchových. Nadále nelze léčit novotvary invazivní či spinocelulární,“ konstatoval.

Studie byla odbornou veřejností přijata se zájmem a bude publikována v některém z prestižních medicínských časopisů.

Nový vesmír medicíny?

„Velkou budoucnost díky našim výzkumům vidím právě ve využívání frakčních laserů a rollerů pro podávání látek transdermálním způsobem,“ doplňuje Roman Šmucler. „Jde o přípravky, které dosud musejí být podávány ve formě tablet nebo injekcí. Typickou látkou, se kterou ve spolupráci s americkými kolegy experimentujeme, je inzulin. Vytváříme pacientovi mikrootvory v kůži a – zatím experimentálně – jej přes ni vtíráme. Podobně mohou fungovat i kosmetické látky.

Prozatím nejčerstvější novinkou ve stadiu výzkumu je využívání kmenových buněk pacienta, které aplikujeme uvedenými způsoby a snažíme se tak odstraňovat velké jizevnaté rány, například po popáleninách. Možná by toto vstřebávání látek mikrootvory mohlo mít v budoucnu význam třeba v preventivní onkologii nebo i jinde, ale na to bude ještě třeba řady farmakologických studií. Uvedu příklad – musíme zjistit, jak mnoho nebo spíš málo léčivé látky se přes kůži vstřebá. Je to elegantní metoda, ale musíme zjistit a zajistit správné dávkování. Skutečností je, že se v této oblasti otvírá Pandořina skříňka, nový vesmír medicíny…“

Co brzdí vstup nové metody do širší praxe?

Centrum fotonické medicíny má v tuto chvíli nedostatek odborníků, ale zároveň velký zájem naučit používání těchto metod lékaře po celé republice. Pořádá proto školení, kterých se paradoxně účastní více stážistů z ciziny než z Česka.

„Kosmetických laserových center je u nás více než třeba v sousedním Rakousku, naopak léčebné lasery se u nás tolik nevyužívají. Veškeré školicí akce pořádáme zdarma,“ vyzývá lékaře docent Šmucler. „Nic netajíme. Laserovou medicínu učíme jak mediky, tak lékaře v rámci postgraduálního studia. Naším cílem je zavést tento typ medicíny do běžné praxe.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?