Francie: Počet obětí veder jde do tisíců, vláda mluví o epidemii

15. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle jeho odhadů francouzského MZ zemřelo ve Francii v souvislosti s dlouhotrvajícím horkem zatím na 3000 lidí. Podle deníku Le Figaro postavila hlavní pařížská pohřební služba v okolí metropole chladící stany, v nichž se uchovávají těla zemřelých...


PAŘÍŽ - Jako epidemii včera označilo francouzské ministerstvo zdravotnictví počet obětí veder, která zemi sužují již bezmála dva týdny. Podle jeho odhadů ve Francii v souvislosti s dlouhotrvajícímu tropickým počasím zatím zemřelo na 3000 lidí. Podle spekulací tisku by však mohl být počet přímých či nepřímých obětí veder v zemi ještě vyšší.

V severní části Francie se včera trochu ochladilo a tu a tam i zapršelo. Jestliže v Paříži teploměr v poledne ukazoval „sotva“ 30 stupňů a jejím obyvatelům se alespoň o něco lépe dýchalo, na jihu Francie extrémně vysoké teploty trvají dál. Po krátké epizodě přeháněk a bouřek bude podle meteorologů překonávat teploměr třicetistupňovou hranici i v příštím týdnu.

Francouzská zdravotnická zařízení a pohřební služby jsou už několik dní nevídaně přetíženy. Vedra udeřila v době, kdy je řada jejich pracovníků na dovolené, francouzské zdravotnictví má navíc dlouhodobě problémy s nedostatečným počtem personálu.

Premiér Jean-Pierre Raffarin proto ve středu rozhodl, že má být v pařížském regionu spuštěn takzvaný bílý plán, tedy maximální mobilizace zdravotníků a materiálních prostředků, s níž se počítá pro případy epidemií, atentátů či jaderných katastrof.

Ministr zdravotnictví Jean-François Mattei včera v rozhlase odmítl kritiku levicové opozice, která tvrdí, že vláda situaci nezvládla, a Zelení dokonce požadují ministrovo odstoupení.

Oběťmi veder jsou hlavně starší lidé. Odborníci upozorňují, že počet lidí, u nichž tropické počasí přispělo k urychlení skonu, může být ve Francii překvapivě vysoký už vzhledem k tomu, že obyvatelé země galského kohouta patří v Evropě mezi ty, kteří se dožívají nejvyššího věku. V současné době jich navíc mnohem více žije osamoceně, neboť jejich příbuzní odjeli na prázdniny.

„Kdyby nebylo veder, mnozí staří lidé trpící různými chorobami by mohli žít dál,“ tvrdí pařížský praktický lékař Eric de Sainte-Lorette. V posledních dnech prý denně vystavuje aspoň jeden úmrtní list lidí, kteří skonali doma. Podle odhadů deníku Le Parisien v pařížské oblasti vzrostl za poslední týden počet úmrtí o 2000 případů proti stejnému období v loňském roce.

„Je to příšerné. Nestíháme organizovat důstojné pohřby,“ řekl deníku Libération Jean-Pierre Sellem, šéf jedné z nezávislých pařížských pohřebních služeb. Proto se množí žádosti o výjimku ze zákona, podle něhož musí být ostatky zemřelých pohřbeny či zpopelněny do šesti dnů od úmrtí.

Následkem toho ale márnice doslova praskají ve švech. Pařížský Institut soudního lékařství s místem pro 400 těl musel zvýšit své kapacity o 200 míst. Podle deníku Le Figaro navíc hlavní pařížská pohřební služba v okolí metropole postavila chladící stany, v nichž se uchovávají těla zemřelých. Kvůli organizaci velkého množství pohřbů musela být prodloužena otevírací doba pařížských hřbitovů. Pařížská radnice výjimečně povolila pohřby i v pátek 15. srpna, kdy země slaví katolický svátek Nanebevzetí Panny Marie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?