Francie: Pohřebnictví hlásí v srpnu o více než 10.000 úmrtí navíc

21. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Francii zemřelo podle odhadů pracovníků pohřebnictví během prvních tří srpnových týdnů o 10.400 lidí více než ve stejném období vloni. Lékaři-záchranáři míní, že pokud se tento odhad potvrdí, bude možné situaci označit za humanitární katastrofu...


PAŘÍŽ - Ve Francii zemřelo podle odhadů pracovníků pohřebnictví během prvních tří srpnových týdnů o 10.400 lidí více než ve stejném období v loňském roce. Uvedl to včera největší francouzský pohřební ústav Les Pompes funébres générales v souvislosti s tropickými vedry, která si ve Francii vyžádala velké množství obětí především z řad seniorů.

Pohřební ústav, který má na trhu pohřebních služeb ve Franci

čtvrtinový podíl, tak přispěl do polemiky o počtu lidí, k jejichž skonu rekordní vedra přesahující 40 stupňů Celsia mohla přispět.

Ministr zdravotnictví Jean-François Mattei v pondělí připustil, že vedro přímo či nepřímo způsobilo ve Francii smrt až 5000 lidí. „Je to ale pouze hypotéza,“ podotkl ministr.

Jeho úřad včera v reakci na odhady pohřebního ústavu zdůraznil, že k počtu obětí veder se bude možné dostat pouze prostřednictvím pečlivé vědecké studie, na níž nyní pracuje Národní institut zdravotnického dohledu. Ten by měl předběžnou bilanci dopadů tropického počasí zveřejnit na konci srpna.

Lékaři-záchranáři míní, že pokud se odhady pohřebního ústavu ukáží jako správné, bude možné situaci označit za humanitární katastrofu. „Byla by to obrovská krize,“ poznamenal šéf Francouzské asociace lékařů záchranných oddělení nemocnic Patrick Pelloux, který vládu kritizuje za opožděnou reakci.

Podle odhadů pohřebního ústavu jen v pařížské oblasti vzrostl proti loňsku během prvních tří srpnových týdnů počet úmrtí o 3000 lidí. Pro celý měsíc srpen přitom ústav předpovídá nárůst počtu úmrtí ve Francii o 13.600 případů, z toho 3400 pro Paříž a okolí.

Tragickými důsledky rekordních veder, která ve Francii panovala v první polovině srpna, by se měla ve čtvrtek zabývat na svém prvním zasedání po prázdninách francouzská vláda. Kabinet Jeana-Pierra Raffarina musí kvůli krizi čelit ze strany levicové opozice, odborníků i tisku dosud největší kritice od svého nástupu k moci loni v květnu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?