Francie se stará o dalšího pacienta nakaženého ebolou

3. 11. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Francie se stará o dalšího pacienta, který se v západní Africe nakazil ebolou. Jde o pracovníka OSN, který onemocněl během pobytu v Sieře Leone, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Do Francie ho přepravil letecký speciál a péči o něj převzala vojenská nemocnice nedaleko Paříže.


V Sieře Leone se mezitím smrtícím virem nakazil další lékař, který o nemocné pečuje, uvedla agentura AP.

Už v září se ve stejné nemocnici ve Francii léčila francouzská zdravotní sestra, která se ebolou nakazila při práci pro organizaci Lékaři bez hranic (MSF) v Libérii. Podařilo se jí uzdravit a začátkem října byla propuštěna.

Ve Francii se dosud zkoumalo asi 500 případů podezření na nákazu ebolou, žádný se ale neprokázal. Jediní dva nemocní se do země dostali po převozu ze západní Afriky.

Epidemie krvácivé horečky zuří hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji, několik jednotlivých případů nákazy se však objevilo i v Evropě a v USA, kde se nakazili zdravotníci pečující o nemocné převezené z Afriky. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se ebolou dosud nakazilo téměř 14.000 lidí, skoro 5000 z nich nemoci podlehlo.

Největšímu riziku jsou vystaveni zejména lékaři a zdravotní sestry, kteří o nakažené pečují. Snaží se používat ochranné prostředky, často ale nejsou dostatečné. Nemocí se dosud nakazilo více než 520 zdravotnických pracovníků, polovina z nich zemřela.

Úřady v Sieře Leone dnes potvrdily, že pozitivní test na ebolu měl již pátý lékař. Čtyři předchozí doktoři přitom onemocnění podlehli. Novým nemocným je doktor Godfrey George, který působil v nemocnici na severu země. Když mu začalo být špatně, byl převezen do metropole Freetownu.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu zatím žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?