Francii letos postihla těžká chřipková epidemie

27. 2. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Francii letos postihla těžká chřipková epidemie. Oproti asi 2000 úmrtí ročně v posledních letech si nyní nemoc podle předběžných odhadů odborníků vyžádala kolem 6000 obětí. Uvedl to francouzský zpravodajský portál Le Progres s odvoláním na místní zdravotní služby.


Končící chřipková epidemie ve Francii postihla v zimě na 2,5 milionu obyvatel. Podle státního ústavu pro zdravotní dohled InVS jde o nejhorší epidemii za posledních nejméně pět let. Přispěl k tomu i fakt, že očkování nebylo zvlášť účinné vzhledem k virové mutaci a délce epidemie, která trvala dva měsíce, upřesnil ředitel pohotovostní lékařské služby François Braun.

Úmrtí nejsou jen přímým důsledkem chřipky, ale všech komplikací spojených s vážnou infekcí u osob, jejichž zdraví bylo křehké už před onemocněním. Nejvíce nemocných bylo mezi seniory, upřesnil představitel pařížské záchranné služby Patrick Pelloux. Dodal, že koncem ledna a začátkem února bylo tolik vážně nemocných chřipkou, že byl v nemocnicích nedostatek lůžek v pokojích i na jednotkách intenzivní péče.

Česká národní referenční laboratoř pro chřipku v polovině února uvedla, že Česká republika už má vrchol chřipkové epidemie v této sezoně zřejmě za sebou. Intenzivní péči potřebovalo v tuzemsku na 90 lidí, 18 z nich zemřelo. Na 100.000 obyvatel připadalo začátkem února 1861 pacientů s akutními respiračními chorobami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?