Francii ovládl protest zdravotníků

22. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzští zdravotníci včera zahájili mohutnou protestní akci, která tento týden vážným způsobem naruší provoz všech nemocničních zařízení v zemi. Stávku za vyšší mzdy...


Paříž/Praha - a vytváření nových pracovních příležitostí odstartovali pracovníci státních nemocnic. Dnes mají vyjít do ulic sestry a zítra se hodlají lékaři domáhat vyšších náhrad za návštěvy u pacientů.

„Systém zdravotní péče zažije tento týden nebývalé otřesy, jaké nezažila země dlouhá léta,“ uvedl včera list Le Monde. Lékaři budou ošetřovat pouze nejnutnější případy. Většinou bude fungovat jen pohotovostní péče. V době vrcholící chřipkové epidemie to není pro Francouze dobrá zpráva. „V příštích dnech raději nebuďte nemocní,“ poradil svým čtenářům deník Libération.

Zdravotníci dávají průchod své nespokojenosti již řadu měsíců. Vláda, svíraná dubnovým volebním termínem i požadavky dalších zájmových skupin, se snaží vyjednávat. Ministr zdravotnictví Bernard Kouchner se vyjádřil, že má pro zlobu lékařů pochopení. „Změna systému je nezbytná,“ prohlásil. Jako nejbližší cíl si klade zlepšení životních i pracovních podmínek zdravotníků.

Odborové federace žádají vytvoření 80 000 nových míst, která by měla kompenzovat zkrácený pracovní týden. Kabinet, který dosud nabízel 45 000 nových míst, je v nelehké situaci: Veřejnost přes všechny těžkosti protest spíše podporuje.

(sla), Hospodářské noviny, 22.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?