Francouzi plánují další transplantace umělého srdce

6. 3. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzský výrobce umělého srdce Carmat se rozhodl pokračovat ve zkušebním programu, který počítá se třemi dalšími transplantacemi, přestože jeho první pacient s umělým srdcem zemřel 75 dní po transplantaci. Uvedla to francouzská média.


Šestasedmdesátiletý pacient, kterému bylo poprvé v historii zdravotnictví transplantováno umělé srdce s unikátní technologií, neměl jiné možné řešení pro své vážně nemocné srdce. Nové srdce dostal v pařížské nemocnici Georgese Pompidoua krátce před Vánocemi. Že s ním žil přes 30 dní, považují místní odborníci za velkou naději pro pacienty, kteří nemohou dostat srdce zemřelého člověka.

Společnost Carmat podle webu deníku Le Monde obdržela loni v září povolení od francouzských úřadů provést první transplantace svého umělého srdce čtyřem pacientům ve Francii. Umělé srdce, které vyvinul francouzský chirurg Alain Carpentier, je určeno nemocným, u kterých se předvídá brzké úmrtí v důsledku jejich srdečních potíží.

Ve druhé fázi, která by mohla začít ještě letos a má trvat půl roku, se zkušební program rozšíří na dalších 20 nemocných. Některé tyto transplantace se již přitom uskuteční v zahraničí. Jednou by umělé srdce mohlo zachraňovat životy statisíců lidí v Evropě i jinde ve světě.

Dosavadní klasická transplantace srdce stojí ve Francii 250.000 eur (6,8 milionu Kč), zatímco u umělého srdce je to kolem 160.000 eur (4,4 milionu Kč), poznamenal Le Monde.

Prototyp zhotovený po desetiletém výzkumu skupinou vědců z různých zemí plní v plné míře funkce skutečného srdce, díky senzorům reguluje srdeční tep a příliv krve. Jde vlastně o krevní čerpadlo.
První umělé srdce má hmotnost 900 gramů, je tedy asi třikrát těžší než průměrné srdce zdravého člověka. Je závislé na externí baterii s řídící jednotkou, které musí mít pacient stále při sobě. Funkčnost umělého orgánu byla podle jeho výrobců odhadnuta na dobu až pěti let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?