Francouzská jména proslavily oblíbené knihy a slavné komedie. Která jsou nejčastější?

4. 3. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Shuterstock.com
Máte blízký vztah k francouzské kultuře nebo francouzskému jazyku a rádi byste pro svého chlapečka či holčičku vybrali francouzské jméno? Spousta francouzských jmen může v českém prostředí způsobit problémy s pravopisem kvůli odlišné výslovnosti. Přesto však existují pojmenování, která se pravopisem a výslovností zase tolik neliší od těch našich. Zajímá vás, která to jsou?


Proč máme rádi francouzská jména?

Záliba ve francouzských jménech se částečně pojí se vztahem k Francii samotné, jehož kořeny sahají do nedávné historie. Ten je úzce spjatý s oblibou francouzské literatury, konkrétně s autory, jako jsou Victor Hugo, Jules Verne či Paul Verlaine, a oblibou francouzských filmových komedií i dalších žánrů, ve kterých zazářili v hlavní roli herci Luis de Funès, Jean Paul Belmondo, Catherine Deneuve, Annie Giardon nebo třeba Pierre Richard. Ještě před pár lety nebylo v České republice příliš běžné vybírat jména pro děti z francouzského kalendáře, ale v současnosti není neobvyklé inspirovat se právě ve Francii.

Pozor na odlišnost francouzských jmen

Krása francouzských jmen spočívá především v jejich libozvučné výslovnosti, jejíž stinnou stránkou často bývá (zejména pro cizince) odlišnost od její psané podoby. Pokud tedy vybíráte pro svého potomka mezi francouzskými jmény, je dobré popřemýšlet o tom, zda jméno nezpůsobí potíže v pravopisu nejen dítěti samotnému, ale především jeho okolí, čímž by mohlo docházet k různým „zkomoleninám“. Francouzština si zakládá na původním historickém pravopisu, který se napříč historií poměrně oddálil od mluvené podoby jazyka, proto může být pro někoho obtížné určitá jména vůbec přečíst.

Francouzský kalendář jmen

V České republice jsme při hledání jmen zvyklí využívat kalendář a ve Francii tomu samozřejmě není o moc jinak. Stejně jako my i Francouzi mají svůj kalendář jmen, kde se s každým datem pojí určité křestní jméno. V čem se ale naše kultura od té francouzské poněkud liší, je oslava jména. Zatímco my jsme zvyklí slavit každé jméno podobným způsobem jako narozeniny, Francouzi si na oslavu svých jmen nepotrpí.

[democracy id="27"]

Francouzská dívčí jména

Pokud byste mezi nejoblíbenějšími francouzskými jmény hledali pojmenování pro holčičku, určitě byste narazili na ta následující: Chantal, Martine, Christine, Céline, Helène, Christine, Nicole, Nathalie, Francoise, Audrey, Caterine, Chloé, Édith, Jacqueline, Marianne, Henriette či Florence. Najít francouzská ženská jména není zas tak náročné, ale objevit taková, která by se hodila k českému příjmení, už nemusí být tak snadné. Francouzská dívčí jména, která nejsou problematická z hlediska pravopisu, jsou například tato: Aline, Alison, Avril, Berdine, Dione, Esmé, Eveline, Léa, Margot, Manon, Marion, Olivie, Sabine nebo Valentine.

Francouzská mužská jména

Jaká jsou nejoblíbenější francouzská mužská jména, se kterými se můžete setkat? Rozhodně mezi nimi nechybí následující pojmenování: Pierre, Christian, Nicolas, André, Jacques, Christophe, Patrick, Paul, Julien nebo Thomas. Hledáte-li mezi jmény, která by v českém prostředí nezpůsobovala nedorozumění v souvislosti s odlišností mezi psanou a mluvenou podobou , pak by vás mohla upoutat následující jména: Astor, Avery, Bernard, Damien, Edmond, Fabien, Gustave, Henri, Laurent, Leroy, Leonard, Rémy, Roland nebo Simon.

Zdroj: jmenaprijmeni.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?