Francouzští regulátoři schválili nabídku Sanofi na Aventis

13. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Francouzský úřad pro burzovní dohled AMF schválil nabídku francouzského výrobce léků Sanofi-Synthélabo na převzetí většího konkurenta Aventis. Toto rozhodnutí uvolnilo firmě Sanofi cestu k zaslání formálních nabídek akcionářům francouzsko-německé společnosti Aventis...


PAŘÍŽ -

Sanofi minulý měsíc podala nabídku na převzetí Aventisu za kombinaci svých akcií a hotovosti. Aventis ale s návrhem nesouhlasí, protože cenu považuje za nízkou, a chystá se proti převzetí menším konkurentem bránit.

Hodnota nabídky činila v době podání 47,8 miliardy eur, kvůli poklesu ceny akcií Sanofi se však snížila na 46,4 miliardy eur.

Společnost Sanofi uvedla, že obsah návrhu pro akcionáře firmy Aventis bude zveřejněn v pondělí, a dodala, že nabídka by měla začít platit od úterý. Aventis má pět pracovních dnů na to, aby zveřejnil dokument na svoji obranu.

Úřad AMF poté během tří pracovních dnů rozhodne, zda tento dokument schválí nebo požádá o dodatečné informace.

Společnost Aventis ponechala otevřené dveře pro případnou přátelskou protinabídku, žádný takovýto návrh se však zatím neobjevil. Firma GlaxoSmithKline se dnes připojila ke svým evropským konkurentům AstraZeneca a Roche, když oznámila, že nemá zájem o velké akvizice, píše agentura Reuters.

Aventis má silnou základnu v Německu, kde má asi 9000 zaměstnanců a velká vývojová centra. Ze sloučení Aventisu a Sanofi-Synthélabo má obavy i německá vláda, která si myslí, že si spojení vyžádá v německých závodech Aventisu propouštění.

Největším akcionářem Aventisu je s 13,5 procenta Kuwait Petroleum Corporation. Aventis si jako poradce pro svou obranu najala investiční banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a Rothschild.

DÁLE ČTĚTE:
Sanofi sklízí kritiku za agresivní reklamu
Aventis připouští, že do boje o převzetí vstoupí bílý rytíř

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?