Fungování kardiocentra v Ostravě může být ohroženo

25. 9. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Ostrava (MNO) nestihla včas podat přihlášku k akreditaci kardiovaskulárního centra, jeho fungování by tak v budoucnu mohlo být ohroženo. Pojišťovny by se s nemocnicí nemusely dohodnout na hrazení některých výkonů...


Šéf nemocnice František Jurek ČTK řekl, že ministerstvo zdravotnictví termín pro podání přihlášky zveřejnilo nestandardně, prostřednictvím tiskové zprávy. Ministerstvo to odmítá. Za nemocnici se postavilo i město Ostrava, vyřazení z akreditačního procesu označilo za nezákonné.

Jurek tvrdí, že v současné chvíli není práce centra ohrožena, protože nemocnice má uzavřeny smlouvy s pojišťovnami a výkony prováděné na tomto pracovišti budou pojišťovnami i nadále hrazeny. Přihlášku podle něj nemocnice může podat znovu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že oznámení o termínu přihlášek k akreditaci bylo zveřejněno několika způsoby. Vyšlo ve věstníku a také prostřednictvím vyhlášky a informovány o něm byly i odborné lékařské společnosti a média. „Možná je k zamyšlení, proč to nestihla právě Městská nemocnice Ostrava. Je to podle mého soudu manažerské selhání vedení nemocnice i jejího vlastníka,“ míní Sršeň.

Vedení města, které je vlastníkem nemocnice, tvrdí, že ve věstníku ministerstev ani na jeho úřední desce nebyl uveden termín odevzdání přihlášky, datum se objevilo jen v tiskové zprávě. Ministerstvo tak podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) procedurálně pochybilo. „Ministerstvo rozhodně nepochybilo a podle našeho názoru město pouze hledá další výmluvu, jak zdůvodnit své pochybení,“ uvedl Sršeň.

Sršeň dodal, že pokud by kardiovaskulární centrum MNO akreditaci nemělo, může sice nadále provádět některé běžné výkony jako je například péče o pacienty po infarktu a řadu dalších, ale nebude moci vykonávat některé vysoce specializované zákroky.

Podle Sršně se ministerstvo snaží celý problém řešit. „V tuhle chvíli je jedna z variant taková, že centrum v MNO by bylo spolupracujícím pracovištěm státem zřizované Fakultní nemocnice Ostrava, která by byla garantem tohoto centra,“ vysvětlil Sršeň. Dodal, že městská nemocnice může o akreditaci znovu usilovat, ale audity spojené s akreditacemi se provádějí obvykle zhruba jednou za dva roky.

Kajnar se domnívá, že pokud by centrum nemělo akreditaci, byl by to pro nemocnici velký problém. Nemocnice by podle něj přišla o příjmy v řádech desítek milionů korun. Kajnar nepřímo naznačil, že by za vyřazením městské nemocnice mohly být i jiné zájmy. V regionu jsou další dvě obdobná centra, v ostravské fakultní nemocnici a v Třinci. „V okamžiku, kdy by jedno akreditované pracoviště vypadlo, tak je to samozřejmě příjemné pro ty ostatní, které zbudou,“ míní Kajnar. Obdobné úvahy ministerstvo odmítá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?