Fúze pojišťoven: senátoři chystají další změny

16. 7. 2009 10:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátoři již za necelý týden rozhodnou, za jakých podmínek budou moci zdravotní pojišťovny fúzovat. Projednají novelu, která povoluje spojení s jinou zdravotní pojišťovnou, jen když se ocitne v nucené správě. Představitelé pojišťoven, ekonomové i pravicoví politici se proti návrhu bouří....


Návrh zákona sněmovně předložil Ludvík Hovorka, Jiří Carbol, Olga Zubová a Věra Jakoubková. Upravuje podmínky, za nichž může dojít ke sloučení zaměstnanecké zdravotní pojišťovny s jinou zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou nebo s VZP. „Dosavadní velmi stručné znění zákona vůbec neřeší za jakých podmínek může ke sloučení nebo splynutí zdravotních pojišťoven docházet. Neupravuje rovněž, která ze zdravotních pojišťoven v takovém případě zaniká a která z pojišťoven aktiva i pasiva slučovaných nebo splývajících zdravotních pojišťoven převezme a v činnosti pokračuje,“ vysvětloval Hovorka důvod návrhu. S tím, že původní zákon je špatný souhlasí i ostatní politici, neshodují se ale již na podobě předloženého návrhu. „Celý jejich návrh je absolutně špatný, a to věcně i legislativně. Naopak právě fúzemi se má nucené správě pojišťovny předcházet,“ zdůraznil pro týdeník Ekonom senátor a exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). I proto senátoři připravují komplexní pozměňovací návrh, o návrhu bude horní komora jednat na své deváté schůzi, která začíná 22. července.

Kritika ministerstva

Poslanec Hovorka a jeho kolegové se zaměřili především proti fúzi Hutnické ZP a pojišťovny Agel, již zakládal ocelářský boss Tomáš Chrenek. Fúzi již ministerstvo zdravotnictví povolilo a právě to lidovečtí poslanci ostře kritizují. „10. června Poslanecká sněmovna schválila návrh novely zákona, kterým se zpřísnily podmínky pro slučování zdravotních pojišťoven. V ten samý den se na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví objevila stručná informace, že Ministerstvo zdravotnictví schválilo sloučení Zdravotní pojišťovny AGEL a Hutnické zdravotní pojišťovny,“ zdůrazňoval Hovorka. K Hutnické pojišťovně se chce přitom připojit i Česká národní ZP (ČNZP), ta působí plošně po republice. Vzniknout by měla Česká průmyslová pojišťovna. „Je to pokus rozložit systém zevnitř tím, že se povolí slučovat pojišťovny, které prostřednictvím zakladatele vlastní současně zdravotnická zařízení,“ vysvětloval své obavy lidovec Hovorka. A s takovými obavami není sám. Přidávají se k němu i mnozí lékaři. „Nebál bych se fúze, bojím se ovládnutí zdravotní péče jedním kapitálem, který bude ovládat celý řetězec od pojišťovny po lůžkovou péči,“ nastínil své obav proZdraví.Euro.cz již dříve mluvčí Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?