Gašparovič hrozí lékařům

25. 11. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenským pacientům nastávají těžké časy. Kvůli boji lékařů za vyšší platy už některé nemocnice začaly rušit naplánované operace a přestaly přijímat nové pacienty. Dva tisíce lékařů, kteří hrozí hromadnou výpovědí, by totiž nemocnicím citelně chyběly.


Například v nemocnici v Dolném Kubíně podali mimo gynekologů výpověď všichni lékaři.

„Obáváme se, že v ohrožení bude zdraví i život pacientů,“ citovaly ředitele nemocnice Jozefa Mintála slovenské Hospodárske noviny. Například ve skalické nemocnici dokonce
zvažují, že budou kritickou situaci řešit posíláním pacientů do příhraničních českých nemocnic.
Do sporu ve středu večer nečekaně razantně vstoupil prezident Ivan Gašparovič. Ten nespokojené lékaře přitlačil ke zdi hrozbou, že požádá vládu o vyhlášení výjimečného stavu, pokud do soboty nestáhnou své výpovědi. „Lékaři pak budou muset nastoupit do práce,“ řekl prezident.

Těm, kteří by to odmítli, by přitom hrozilo trestní stíhání – a to i po vypršení výpovědní lhůty. Podle slovenských zákonů lékaři během nouzového stavu, který může trvat maximálně 90 dní, pracují za 70 procent mzdy. To by mohlo dál posílit napětí, protože jádrem konfliktu jsou právě platy lékařů. Zatímco ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik by je zvýšil o 300 eur (zhruba 7500 korun), lékařům se to zdá málo.

Po více než šestihodinovém středečním jednání neuspěla ani premiérka Radičová, která nabídla na příští rok růst platů zhruba o 30 procent. „Nemám kouzelnou hůlku, abych dokázala najít víc finančních zdrojů, než nabízím,“ argumentovala politička. Oběstrany takbudoumítna dnešní společné schůzce zřejmě poslední šanci, jak v relativním klidu dosáhnout dohody. Po posledním jednání se přitom přímo před kamerami televizních štábů odehrála ostrá roztržka.

„Přišli jsme s kompromisním řešením a během rozhovoru jsme nabídli další kompromis. Bohužel ze strany vlády jsme dostali jen jednu nabídku,“ postěžoval si člen vedení lékařských odborů. „To je neuvěřitelné, ani to nebudu komentovat. To ani nebudu komentovat, abychom se v pátek vůbec mohli posadit za jednací stůl,“ rozčílila se pak Radičová.

Čeští lékaři letos na jaře při prosazování platových požadavků letos uspěli. Díky akci Děkujeme, odcházíme si na státu vymohli zvýšení tarifních platů o 5000 až 8000 korun měsíčně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?