GEHE a Alliance Healthcare zatím nemusí platit pokutu od ÚOHS

1. 2. 2008 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
GEHE Pharma Praha a Alliance Healthcare zatím nemusí platit pokuty, které jim loni vyměřil antimonopolní úřad za kartel. Firmy měly dohromady zaplatit přes 40 milionů korun. Soud jim ale přiznal takzvaný odkladný účinek až do doby, než rozhodne o verdiktu úřadu...


Se stejnou žádostí neuspěl další účastník kartelu PHOENIX lékárenský velkoobchod, musí zaplatit 53,736 milionu. ČTK to dnes potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková. O žádosti čtvrtého Pharmosu zatím soud nerozhodl.

PHOENIX a Alliance Healthcare se k verdiktu soudu nechtějí vyjadřovat, zatím ho nemají v písemné podobě. GEHE Pharma Praha se podle své právní zástupkyně vyjádří později během dne.

Čtveřice společností, někdejší či nynější členové sdružení AVEL, ovládala podle ÚOHS asi 95 procent trhu. Společně se dohodla na pozastavení dodávek do Thomayerovy nemocnice, pražské Bulovky a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům v té době dlužily asi 400 milionů Kč.

Bojkot trval několik dní, podle antimonopolního úřadu byl problém hlavně v tom, že se na něm firmy domluvily, což je nezákonné. Předloni za to dostaly pokutu v souhrnné výši 113 milionů korun, ÚOHS toto rozhodnutí potvrdil ještě loni.

Firmy se ale obrátily na soud. Chtěly, aby verdikt úřadu přezkoumal a zároveň ho požádaly, aby jim do rozhodnutí odložil platbu pokut.

Soud vyhověl je dvěma z nich. GEHE Pharma Praha, které mělo platit skoro 17 milionů korun, a Alliance Healthcare (dříve Alliance UniChem CZ) se sankcí téměř 24 milionů prokázaly, že zaplacení pokuty by jim s ohledem na jejich další platební povinnosti přivodilo vznik nenahraditelné újmy, uvedla Sedláčková.

Se stejným argumentem vystupovala také firma PHOENIX lékárenský velkoobchod, jejíž díl pokuty byl nejvyšší. „Vznik nenahraditelné újmy v důsledku zaplacení pokuty však soudu neprokázala,“ doplnila Sedláčková.

Soud se nyní bude zabývat přímo zdůvodněním pokuty a celým rozhodnutím ÚOHS. V případě, že ho následně zruší, zruší i pokuty. V opačném případě přestane odkladný účinek platit a společnosti budou muset sankce uhradit.

Brněnský krajský soud přiznává firmám ve sporu s antimonopolním úřadem odkladný účinek jen málokdy. V nedávné minulosti žádaly neúspěšně o dočasné pozdržení platby mnohamilionových pokut stavební spořitelny, které ÚOHS nařkl z kartelu, nebo několik nadnárodních strojírenských firem, které za zakázané dohody nakonec zaplatily skoro miliardu korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?