Genitální opar útočí v době oslabené imunity. V těle virus zůstává i po vyléčení

20. 3. 2019 9:00
1 nový názor

Genitální opar, známý také jako herpes, je virové onemocnění, kterým častěji onemocní ženy. Přenáší se pohlavní cestou a kvůli své vysoké infekčnosti je nejčastější sexuálně přenosnou chorobou. Opary se navíc často vrací, a to především v době, kdy má dotyčný oslabenou imunitu. Genitální opar je vysoce infekční onemocnění, které se přenáší sexuálním stykem, k nákaze však může dojít také skrze sdílený ručník, žínku, nebo infikované prsty. Mezi nakaženými jsou o něco častěji ženy

Příznaky

Mezi prvotní projevy infekce patří načervenalá kůže v oblasti genitálních partií, která svědí. Následně se na místě vytvoří puchýřky a bolestivé vřídky, které se mohou šířit i do oblasti konečníku a vnitřních stehen. U žen se vřídky mohou dostat až do močové trubice, což způsobuje nepříjemné pálení při močení. Onemocnění může být doprovázeno také:

  • Nevolností
  • Únavou
  • Slabostí v končetinách
  • Malátností
  • Zvýšenou teplotou
  • Nechutenstvím
  • Zduřením tříselních lymfatických uzlin

Nákaza a inkubační doba

První příznaky se obvykle objevují v rozmezí 2 až 14 dnů od sexuálního styku s nakaženým. Onemocnění je nejvíce nakažlivé před výsevem puchýřků až do jejich zaschnutí a vytvoření strupů. Nákaza však není zcela vyloučená ani v jiné fázi. Dostatečnou ochranu při pohlavním styku nezajistí ani prezervativ.

Virus v těle nemocného zůstává i v době, kdy je nakažený bez příznaků. Přetrvává v nervových zakončeních a momentě, kdy je imunita postiženého oslabená důsledkem stresu, nemoci nebo velké fyzické zátěže, se může opět aktivovat. Genitální opary se stejně jako opary na rtech opakovaně vrací často i několikrát do roka.

Onemocnění, které způsobuje virus typu HSV-2, může být vyvoláno také typem viru HSV-1, který způsobuje opar na ústech. To samozřejmě platí i opačně.

Diagnóza

Nemoc lékař stanoví na základě takzvaného kultivačního vyšetření, kdy se ze sliznice stírá vzorek a testuje na přítomnost viru. Zejména u velmi nepříjemných příznaků se testují také protilátky v krvi a stanovuje se vhodná a co nejvíce účinná léčba.

Léčba

K léčbě se obvykle podávají antivirotika a jako doplňkový lék se užívají masti. Je důležité, aby léčba probíhala i v době, kdy virus není aktivní. Vyplácí se také posilovat imunitu. Ani včasná léčba však viru nezabrání, aby se kdykoli v budoucnu znovu objevil. Léky nemoc potlačují jen v jejím aktivním stádiu.

K podpůrné léčbě lze využít bylinky na posílení imunity, a to například Rakytník řešetlákový. Ten lze pořídit ve formě oleje či čaje. Účinná je tak protizánětlivá Medovka lékařská, která viru zabraňuje v šíření. Dá se použít jako obklad. Puchýřky lze vysušit tea tree olejem.

Prevence

Předejít nemoci můžete do jisté míry změnou stravy. Z jídelníčku se doporučuje vynechat čokoláda, ořechy, alkohol a kofein.  Nejlepší prevencí je pak zodpovědné sexuální chování s přiměřeným množstvím sexuálních partnerů. Neméně důležitá je i pohlavní hygiena. Nedoporučuje se používání společných ručníků, žínek a jiných hygienických prostředků.

Genitální opar v těhotenství

Ačkoli se jedná o běžné pohlavní onemocnění, které život pacienta neohrožuje, v případě nakažení těhotné ženy je třeba zvýšené opatrnosti. Onemocnění může být pro plod nebezpečné hlavně v prvním trimestru, kdy může dojít k rozvoji vrozených vad či zánětu mozku. Ve druhém a třetím trimestru zas hrozí riziko předčasného porodu.

Pokud by se dítě nakazí během porodu, mohou se objevit také život ohrožující sepse. Jestliže u rodičky před porodem dojte k akutnímu výsevu puchýřků, přistupuje se k císařskému řezu.

00

Jarda (neregistrovaný)
Tohle věděly i malé děti, že nejlepší obranou je imunita. Dnes to neví ani vědci, natož lékaři. Vývoj lidstva úspěšně pokračuje.
  • Našli jste v článku chybu?