Genová čipová technologie umožňuje přesnější diagnózu nemoci

25. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přesnější diagnostikování nemoci umožní lékařům nová technologie, při níž se geny pacienta ukládají do čipů. Zavedlo ji Centrum molekulární a genové terapie Fakultní nemocnice Brno...


BRNO- Je prvním zdravotnickým zařízením na Moravě, které má tuto špičkovou metodu k dispozici. Šárka Pospíšilová z fakultní nemocnice.

Novinka lékařům v budoucnu poslouží například při odhalování a léčbě nádorových onemocnění. Na jeden čipový nosič lze zachytit informace 30 000 genů z jedné buňky lidského těla.

Lékaři díky tomu mohou co nejpřesněji odhalit onemocnění se všemi specifiky. Jejich zjištění pomůže nařídit nejvíce vyhovující typ léčby. Informace na čipu lze během léčby porovnávat a kontrolovat tak její účinnost.

Čipová technologie je však zatím velmi drahá. Hodnota jednoho speciálního čipu totiž činí 1000 dolarů, tedy zhruba 27 000 korun.

Centrum je součástí Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Vzniklo loni v červnu sloučením částí Výzkumného ústavu zdraví dítěte a biologické laboratoře nemocničního hematoonkologického centra. Podle jeho vedoucí Dany Dvořáčkové se po vytvoření jednotného pracoviště zlepšilo

technické zázemí k výzkumu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?