Ghanské děvče, které zemřelo na krvácivou horečku, nemělo ebolu

8. 4. 2014 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Testy prokázaly, že dvanáctiletá dívka, která zemřela v Ghaně na krvácivou horečku, nebyla nakažena virem ebola. Oznámila to dnes ghanská ministryně zdravotnictví Sherry Ayitteyoá. Organizace Lékaře bez hranic (MSF) oznámila, že v Guineji, kde je situace nejhorší, zemřelo na krvácivou horečku 95 lidí a u 52 z nich se potvrdila nákaza ebolou.


V Ghaně bylo úmrtí děvčátka prvním případem, v němž bylo podezření na ebolu. Další případ se prověřuje v Mali.

Dívka v Ghaně zemřela na virovou krvácivou (hemoragickou) horečku a odebrané vzorky její krve se prověřovaly v Akkře. Ayitteyoá řekla, že tamní odborníci oznámili, že test na ebolu byl negativní. „Chtěli bychom zklidnit obavy, že se virus eboly objevil v Ghaně,“ sdělila ministryně.

Prohlásila také, že od té doby, co se virus objevil v Guineji, Ghana zpřísnila zdravotní opatření, i když Ghana s Guineou nesousedí. Pohraničníci a pracovníci přístavů prý byli poučeni tak, aby byli schopni všimnout si symptomů. Byla také zřízena telefonická horká linka a navýšeny zásoby testovacích sad.

Ebola je vysoce nakažlivý virus, který má na svědomí smrt až 90 procent zasažených osob. Proti ebole není známa protilátka. Epidemie způsobené tímto virem se objevují ve střední Africe, letos ale onemocnění virem ebola vůbec poprvé ohlásila západoafrická Guinea.

MSM ale oznámila, že „jestliže začne být pacient léčen na vedlejší infekci a zabrání se jeho dehydrataci, šance na přežití se zvyšuje“.

Tým MSF pracuje s Guinejci v Konakry a poslal své lidi také do dvou míst na jihu země, odkud jsou hlášeny případy onemocnění. Z Macenty ale museli její pracovníci odejít, jelikož minulý týden je tamní občané obvinili, že virus do města zavlekli právě oni. Opatření, která mají zabránit šíření epidemie, zavádějí také v Mali, Libérii a Sierra Leone.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?