GML: Nežijeme z reexportu léků, jak tvrdí Karolína Peake

3. 9. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Grémium majitelů lékáren (GML) se ohradilo proti legislativní iniciativě vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), která měla za následek vyškrtnutí regulačního opatření z návrhu novely zákona o léčivech, jež upravuje pravidla pro redistribuci léků. Provozovatelé lékáren si myslí, že by vicepremiérka mohla být pod vlivem lobbistů.


Až 80 % některých léčivých přípravků určených pro český trh je podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakuba Dvořáčka redistribuováno do zahraničí – především pak do Německa.

Důvodem je zejména nízká cena určitých léků na našem trhu a také nedostatečná regulace.
Negativní dopad těchto praktik pociťují především pacienti, jimž se některých léků v lékárnách nedostává – jedná se prý zejména o určité léky na léčbu hypertenze, astmatu či HIV.

„Už jsme měli několik případů, kdy nemáte šanci pacientovi nabídnout nějakou náhradní variantu jeho léku„ uvedl v pro TV prima prezident České lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba.

„My jsme schopni reagovat na 10–15 procentní výpadek, ale nejsme schopni reagovat na výpadek, který je v řádu 70–80 procent,“ dodal ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Vicepremiérka odmítá být konkrétní

Neutěšenou situaci na trhu s léky chtělo ministerstvo zdravotnictví řešit novým regulačním mechanismem, který by distributory nutil předem určit, kolik léků prodají v českých lékárnách a kolik v zahraničí.

Ministerský návrh však narazil na odpor vicepremiérky pro legislativu Karolíny Peake, která před jednáním vlády nechala opatření z připravovaného zákona odstranit – prý brání volnému trhu.

„To opatření, se kterým ministr Leoš Heger přišel, znamenalo v podstatě likvidaci pro celou řadu lékáren, které jsou živy právě z redistribuce léčiv,“ uvedla v FTV Prima Peake s tím, že s dotčenými lékárníky jednala.

Tato slova ale zpochybňují sami lékárníci, resp. Grémium majitelů lékáren (GML). Tato organizace sdružující provozovatele lékáren v České republice nyní vyzývá vicepremiérku, aby uvedla konkrétní jména provozovatelů, v jejichž zájmu brání regulacím v oblasti reexportu léků z ČR.

„Sdružení provozovatelů neřetězcových lékáren v ČR opakovaně veřejně žádají místopředsedkyni vlády, aby zveřejnila konkrétní provozovatele, případně lékárny, se kterými o této věci mluvila, které ,jsou právě z další distribuce živy‘, které ,přežívají jenom díky právu nejen léky prodávat, ale i distribuovat dál‘, a které by ,opatření navrhované ministrem zdravotnictví zlikvidovalo‘,“ uvádí GML ve svém prohlášení.

Vliv lobby?

Podle předsedy GML Marka Hampela je nepřípustné, aby místopředsedkyně vlády bez konkrétních údajů vyvolávala ve veřejnosti dojem, že reexporty léků z ČR včetně jejich negativních dopadů na pacienty jsou zájmem lékáren a zdrojem jejich příjmů.

„Paní místopředsedkyni vlády nerozumím. Vzhledem k tomu, že o reexportech léků zatím nejednala ani s představiteli České lékárnické komory, ani s námi jako zástupci provozovatelů a současně nechce uvést jména lékárníků, na jejichž názory se odvolává, neumím si představit, co svými prohlášeními sleduje a v zájmu koho brání zákazu reexportu léků z ČR.

Rozhodně to není v zájmu ani českých lékáren, ani českých pacientů,“ konstatuje Hampel a dodává: „Pokud si nemám myslet, že místopředsedkyně vlády pro boj proti korupci je pod vlivem zájmových lobby, měla by uvést konkrétní jména konkrétních provozovatelů lékáren, na jejichž zájmy se veřejně odvolává v otázce zákazu reexportu léků z ČR,“ uzavírá.

Prezident ČlnK Lubomír Chudoba doufá, že se regulační mechanizmus do novely o léčivech ještě vrátí. Šance bude při projednávání zákona ve sněmovně. S vicepremiérkou chce také o celé problematice ještě jednat. Schůzka má proběhnout dnes.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?