Grémium majitelů lékáren zveřejní další postup proti krajům

3. 6. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren řekl, že jednu žalobu podali ve středních Čechách a dvě v Moravskoslezském kraji. Očekávají, že další lékárny se připojí. Grémium pořádá po celé republice kampaň, v níž vysvětluje provozovatelům, co je to nekalá soutěž a jak se bránit...


Grémium majitelů lékáren dnes zveřejní další postup proti krajům, které platí ve svých lékárnách regulační poplatky za pacienty. Podle soukromých lékárníků se tím kraje dopouštějí nekalé soutěže. Žalobou se domáhají nápravy. Soudy již předběžným opatřením zakázaly platit za pacienty některým lékárnám ve středních Čechách a na Moravě. Lékárníci plánují další žaloby o náhradu utrpěné škody.

Za pacienty platí regulační poplatky všechny kraje vedené sociální demokracií s výjimkou Prahy, kde má hlavní slovo ODS. ČSSD zvítězila se slibem zrušení poplatků v podzimních krajských volbách a ve sněmovně nyní prosadila návrh na úplné zrušení nebo alespoň výrazné omezení poplatků.

Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel ČTK řekl, že jednu žalobu podali ve středních Čechách a dvě v Moravskoslezském kraji. Očekávají, že další lékárny se k žalobám připojí. Grémium pořádá po celé republice kampaň, v níž vysvětluje soukromým provozovatelům, co je to nekalá soutěž a jak by se měli bránit.

„K podáním se přidají další subjekty a budou nové žaloby - v každém případě, jakmile nynější žaloby doběhnou a budeme úspěšní, budou se provozovatelé přidávat k další žalobě na náhradu škody,“ shrnul Hampel.

Za nevybírání regulačních poplatků postihují krajská zařízení také zdravotní pojišťovny. Koncem dubna udělila pokuty Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nemocnicím v Kolíně, Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. Všeobecná zdravotní pojišťovna udělila pokuty nemocnicím v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí a Slezské nemocnici v Opavě a v květnu také třem jihočeským nemocnicím.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?