Gross chce, aby se nemocní Iráčané léčili v ČR

17. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr vnitra Stanislav Gross chce navrhnout vládě, aby umožnila léčení nemocných obyvatel Iráku v České republice. Gross vládu požádá o 13 milionů korun na program humanitárních evakuací zdravotně postižených Iráčanů...


PRAHA -

Do programu evakuace mají být zařazeny především děti, kterým nemohou pomoci ani čeští lékaři ze 7. polní nemocnice v Basře a které potřebují operaci očí, srdce či po střelných zraněních.

„Předpokladem zařazení do projektu je prognóza úspěšného vyléčení v ČR,“ řekl Gross. Spolu s těmito pacienty by do Česka měl přicestovat jejich doprovod. I rodičům by pobyt u nás hradila vláda, stejně jako jejich návrat do vlasti.

Před návratem do Iráku by měli být pacienti navíc vybaveni nezbytnými léky a finančními prostředky na zajištění rekonvalescence.

Peníze na program by v rozpočtu neměly chybět, neboť původně měly pokrýt náklady na dočasnou ochranu cizinců. Příslušný zákon však začne platit až od příštího roku a několik desítek milionů korun se tak ušetří.

Gross vládě navrhuje celkem tři projekty zaměřené na řešení humanitární krize v poválečném Iráku. Kromě evakuace postižených do Česka je to dodávka léků a zdravotnického materiálu do oblasti a pomoc při zprovoznění iráckých

zdravotnických zařízení. Do Iráku by měly putovat například antibiotika, chemoterapeutika a léky proti parazitům.

„Projekt pomůže zajistit či přinejmenším zlepšit zdravotnické služby v řadě zdravotnických zařízení,“ zdůvodňuje ministr svůj návrh. Česko by se mělo také podílet na nezbytných opravách a dodávkách nejnutnějšího vybavení ve zdravotnických zařízeních.

Právo, 17.7. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?