Guatemala našla oběti nakažené přes 65 lety záměrně syfilidou

19. 5. 2011 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Guatemalské úřady identifikovaly zhruba 1300 osob, které mohly být součástí hrozivého amerického experimentu z konce první poloviny minulého století.


Záznamy objevené loni v USA ukazují, že američtí lékaři ve 40. letech v rámci testování nových léků úmyslně nakazili stovky Guatemalců syfilidou. Už loni se USA Guatemale za nelidský experiment omluvily.

Američtí lékaři v letech 1946 až 1948 zkoušeli, zda tehdy nový lék penicilin může léčit i sexuálně přenosné choroby. Syfilidou tehdy nakazili asi 700 prostitutek, vězňů a duševně nemocných pacientů, dalších 770 osob, včetně guatemalských vojáků, nakazili kapavkou. Po přenosu choroby na nich začali nový lék testovat.

Guatemalské úřady nyní nalezly stopy po 1300 z nakažených pacientů a oznámily, že několik málo z nich ještě žije. „K dnešnímu dni jsme našli tři nebo čtyři pacienty, kteří jsou ještě naživu,“ řekl novinářům guatemalský viceprezident Rafael Espada. Do experimentu bylo podle dosavadních zjištění zapojeno deset amerických a 12 guatemalských lékařů.

Loni v říjnu se americký prezident Barack Obama guatemalskému prezidentovi Álvaru Colomovi telefonicky omluvil. Už předtím ministryně zahraničí Hillary Clintonová označila experiment za „jednoznačně neetický“ a vyjádřila lítost nad tím, co se stalo.

Guatemalské úřady se ještě nerozhodly, jakou kompenzaci budou od Spojených států požadovat. Vláda připravuje sérii inzerátů v guatemalských médiích, aby našla co nejvíc pozůstalých, kteří by mohli kompenzaci nárokovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?