Guidelines doporučují nintedanib k léčbě pacientů s IPF

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Nová mezinárodní doporučení odborných společností ATS/ERS/JRS/ALAT: Clinical Practice Guideline: Treatment of Idiopathic Pulmonary Fibrosis – An Update of the 2011 Guideline doporučují odborné veřejnosti přípravek k léčbě pacien tů s idiopatickou plicní fibrózou (IPF) nintedanib.




Výbor vyzdvihl vysoký přínos nintedanibu (OFEV) v léčbě pacientů s IPF, jako jsou zpomalení progrese onemocnění (měřeno mírou poklesu FVC – forced vital capacity)

a ovlivnění mortality. Doporučení bere v úvahu i předpokládané náklady na léčbu a potenciální významné nežádoucí účinky. Bylo však konstatováno, že nebyl zaznamenán jejich zvýšený výskyt ve spojitosti s nintedanibem a pouze relativně malé množství pacientů kvůli jejich výskytu přerušilo účast ve studii.

Krok vpřed

„Aktualizovaná doporučení jsou důležitá, protože pro odbornou veřejnost poskytují cenné poznatky o tom, jak lépe léčit pacienty s IPF a zvládat devastující stavy, které s touto chorobou souvisí. Nová doporučení jasně zdůrazňují roli nintedanibu v léčbě IPF,” poznamenal k novým guidelines plicní lékař v londýnské Royal Brompton Hospital dr. Toby Maher. „Zařazení přípravku OFEV do mezinárodních doporučení znamená důležitý krok vpřed v péči o pacienty. Až donedávna neměli lékaři k dispozici žádná schválená doporučení pro léčbu IPF. Nintedanib nabízí pacientům s IPF terapii, v jejímž rámci je lék užíván dvakrát denně a která zpomaluje progresi nemoci u širokého spektra pacientů. To znamená zpomalení roční míry poklesu plicních funkcí o 50 procent,“ uvedl ředitel medicínského oddělení společnosti Boehringer Ingelheim dr. Christopher Corsico.
Výbor analyzoval důkazy nashromážděné od doby zveřejnění původních oficiálních doporučení v roce 2011 a provedl aktualizaci v souladu s novými závěry. Nintedanib byl sledován ve dvou stu diích fáze III (INPULSIS 1 a INPULSIS 2), jichž se účastnilo více než 1000 pacientů ve více než 24 zemích, a studii fáze II ( TOMORROW), které se zúčastnilo 432 pacientů. Sdružený výbor rozhodující o doporučeních se skládá ze zástupců mezinárodní skupiny předních odborných společností pro plicní choroby včetně American Thoracic Society (ATS), European Respiratory Society (ERS), Japanese Respiratory Society (JRS) a Latin American Thoracic Society (ALAT).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?