Hadího antiséra je opět nedostatek

13. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proti hadímu uštknutí není údajně žádný registrovaný lék. Pro neregistrované přípravky musí MZ povolit výjimku. Letos ji dostala Biotica Bohemia na dovoz 500 balení séra z Polska. Zájem byl tak velký, že už nyní nemá na skladě ani jedno balení...


Praha - Přestože v horkém počasí posledních týdnů nepřibývá podle lékařů hadích uštknutí, mnohým nemocnicím chybějí hadí séra. Nemocnice i lékařské pohotovosti se sice sérem proti hadímu uštknutí předzásobují, ale letos už se vyskytlo několik případů, takže jsou sklady opět prázdné. Nebezpečné zmije, které jinak teplo milují, zřejmě zalézají v parnu do tmavých koutů. Přesto však není radno podceňovat nebezpečí hadího uštknutí. Karel Soukup, mluvčí bruntálské nemocnice, kde před několika dny léčili pražského turistu, jehož uštkla zmije do obličeje, potvrdil, že mají na skladě dvě antiséra. „Chtěli jsme si přiobjednat, ale neuspěli jsme,“řekl včera. Podobnou zkušenost mají také lékaři ve Vimperku, České Lípě a Šumperku, tedy v oblastech, kde je každoročně výskyt zmijí mnohem vyšší než v jiných částech republiky. Proti hadímu uštknutí není údajně žádný registrovaný lék. Pro neregistrované přípravky musí ministerstvo povolit výjimku. Letos ji dostala Biotica Bohemia na dovoz 500 balení séra z Polska. V Biotice netušili, že zájem o sérum bude tak velký a že v už v srpnu nebudou mít na skladě ani jedno balení. „Zájem pořád trvá,“sdělil Imrich Csontos z Biotiky . „Požádali jsme ministerstvo o povolení dovozu dalších 500 balení, zatím jsme nedostali odpověď.“Podle ministerstva se však od června změnila legislativa, a tudíž i žádost musí mít jinou podobu. Takže Biotica teď musí poslat žádost novou. Tím se dovoz pozdrží. „Sérum může být na skladě do týdne poté, až obdržíme ministerský souhlas,“dodal Csontos. Proti hadímu uštknutí se lze bránit pouze opatrností. Když však had uštkne, je potřebné co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. Podle dětského lékaře Milana Kudyna je to nebezpečné zvláště u dětí, které musí v každém případě dostat antisérum. „Pro zdravého člověka není hadí uštknutí smrtelně nebezpečné,“míní Kudyn. Ale protože třetina obyvatel jsou alergici, musí se počítat s tím, že závažných stavů bude víc. „Hadí uštknutí patří do rukou chirurga,“prohlásil mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Mach. Podle něj už několik let se v jejich nemocnici neobjevil pacient, kterého by kousl nějaký had. „Hadí sérum však máme k dispozici,“dodal Petr Mach.

Co dělat, když vás kousne had:

Ránu nevysávat, neřezat, nevypalovat, ale následně nad místem uštknutí, tedy směrem k srdci, zaškrcujícím obvazem mírně stáhnout, aby se šíření jedu do krve zpomalilo. V každém případě vyhledat lékaře.

MARTA PAWLICOVÁ, Večerník Praha, 13.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?