Hamás likviduje léky, lidé je zneužívají

29. 4. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Islamistický Hamás spálil tablety, které se v Gaze berou proti stresu. Zakázal rovněž kouření na veřejnosti.


Kouření cigaret a braní prášků - tradiční zbraň obyvatel palestinské Gazy proti stresu - se staly terčem nového tažení islamistického hnutí Hamás. Vláda radikálů konstatovala, že obyvatelstvo Gazy se stalo na obojím závislé, což je podle ní v rozporu s islámem.

Lék Tramadol, původně určený ke zmírňování bolesti a současně působící jako opiát, se do Gazy pašuje tunely z Egypta a je mezi lidmi velmi populární.

„Žijeme v těžké psychologické situaci a používáme Tramadol, abychom zapomněli na naše starosti,“ popsal pětadvacetiletý student z města Gazy. Drtivá většina z 1,5 milionu obyvatel žije v chudobě a pod izraelskou blokádou.

„Už se to dostalo tak daleko, že někteří mladíci jsou na tom léku závislí a pro jeho získání udělají cokoli,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Hamásu Basím Naím.

Hamás, pokládající lék za drogu a v rozporu s islámem, shromáždil minulý týden plné nákladní automobily pronásledovaného léku a nechal tablety, celkem asi dva miliony kusů, demonstrativně spálit.

Strasti Gazanů však Hamás prohloubil ještě jinak - zakázal kouření ve vládních úřadech a na veřejných místech, a navíc zabavil krabičky cigaret z obchodů v celé Gaze, aby na ně uvalil vysokou daň.

Náboženští vůdci Hamásu předložili na internetu argumenty k tomu, že islám zakazuje kouření. V minulosti hnutí z podobného důvodu vyžadovalo, aby se ženy zahalovaly, a zakázalo západní filmy či populární hudbu.

Obyvatelé Gazy však na vysvětlování Hamásu neslyší. Zvýšení daní pokládají za důkaz, že se chce vláda obohatit na jejich účet.

Kromě cigaret totiž za poslední měsíc prudce stouply také daně z paliva, obchodníci musejí platit za licence k podnikání a Hamás zdaňuje i zboží, které Palestinci propašují tunely ze sousedního Egypta.

„Vláda čelí finanční krizi,“ přiznal poslanec Hamásu Džama Nasar. Vinen je podle něho především zbytek světa. „Blokáda se v poslední době zpřísnila a zabránila nám přivézt fondy ze zahraničí.“

Kvůli mezinárodním sankcím nesmí Hamás používat běžné banky a jeho přestavitelé jsou zvyklí do pásma vozit peníze v hotovosti. Rozpočet Gazy závisí na těchto penězích z devadesáti procent.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?