Hamzově léčebně se vrátili pacienti, změnilo se jejich složení

5. 11. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet pacientů Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé v Luži - Košumberku se po loňském přechodném propadu až o 40 procent vrátil na dřívější úroveň. Změnilo se ale zčásti jejich složení. Ústav více přijímá klienty v těžkém stavu přeložené po operacích z nemocnic, méně z domovů pro seniory, řekl ČTK ředitel léčebny Václav Volejník.


„V této chvíli je léčebna naplněna pacienty na sto procent. Dokonce máme čas od času problém, protože stále upřednostňujeme překlad před pacientem z domova. U překladů je stav naléhavější, jsou to akutně nemocní lidé. Občas už nemáme volnou postel,“ uvedl Volejník.

Podle ředitele byla důvodem propadu novela zákona o zdravotních službách. Návrh na léčení už nemohl vystavit ambulantní specialista jako dříve, ale pouze praktický lékař nebo ošetřující lékař v nemocnici, zároveň s tím musel souhlasit revizní lékař. Administrativa se zkomplikovala a lékaři ani pacienti si s ní někdy nevěděli rady.

„Velmi jsme zintenzivnili svou práci v marketingu, oslovili jsme všechna zařízení, osobně jsme s nimi jednali a vysvětlili jsme, jaký je program léčebny. Řada lékařů neměla dostatečné informace o tom, jaké programy vlastně nabízíme,“ řekl Volejník.

Loňský úbytek pacientů měl dopad i na provoz zařízení. Státní rehabilitační pracoviště bylo nuceno kvůli úspoře nákladů propouštět, zavřít jeden pavilon s 36 lůžky a snížit platy. Nyní je pavilon znovu otevřen.

Hamzova léčebna je největší odborný rehabilitační ústav v Česku s přibližně 500 lůžky v 11 pavilonech, které se nacházejí v parkovém areálu, jehož součástí je i arboretum. V minulosti se v ní ročně léčilo kolem 6000 pacientů, podobný výsledek by podle Volejníka mohl být i letos. Za tři čtvrtletí činilo využití lůžek 93 procent.

Podle výroční zprávy za rok 2012 léčebna dosáhla čistý zisk 5,289 milionu korun. Léčbu a potřebné služby nyní zajišťuje kolem 550 zaměstnanců.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?