Happenig pět minut po dvanácté

12. 7. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hegerova druhá fáze reformy zdravotnictví dnes přichází do prvního čtení v poslanecké sněmovně. Jednání budou doprovázet protesty zdravotnických odborů před ministerstvem zdravotnictví.


Po skončení happeningu bude následovat pochod před poslaneckou sněmovnu.

Happening zdravotnických odborů, který odstartuje dnes ve 12.05 před ministerstvem zdravotnictví, má poukázat na to, jak by mohlo naše zdravotnictví vypadat, pokud budou vládní reformní návrhy schváleny a uvedeny do praxe.

Podle předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové se nemá jednat o velkou demonstraci, na kterou by byli masově svolávání odboráři z celé republiky. Akce má humornou formou poukázat na problémy českého zdravotnictví a možné dopady plánovaných reforem.

Celá akce by se měla podobat spíše divadelnímu představení. „Na pódiu nahlédneme do stomatologické ordinace. Můžete se těšit i na to, že na pódiu poteče krev,“ uvedla místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Radka Sokolová.

Plán pochodu

Na happening naváže Asociace samostatných odborů ‚(ASO) se svou akcí „Ulov si svého politika“, která počítá s pochodem Prahou a zakončen by měl být před poslaneckou sněmovnou. Předseda ASO Bohumír Dufek odhaduje začátek pochodu na 13:15. Půjde se prý po stejné trase jako při nedávné stávce dopravních odborů.

Z Palackého náměstí od ministerstva zdravotnictví by měl pokračovat přes Rašínovo nábřeží a Jiráskův most na Malou Stranu. Skončit by měl u Malostranského náměstí, tedy kousek od dolní komory, kde ve 14:00 začíná mimořádná schůze poslanců, na které by měla být v prvním čtení projednávána 2. fáze reformy zdravotnictví.

Podpora pro odboráře

Proti reformním zákonům odbory dlouhodobě protestují a varují před zhoršením životní úrovně obyvatel. V případě těchto zákonů nesouhlasí se způsobem, jakým má být určen standard a nadstandard a upozorňují na malou transparentnost záměrů ministerstva, jakožto i nedostatek dostupných informací, jak by měly konkrétně reformy vypadat v praxi. Podle odborářů je z dostupných informací patrné, že reformy mají sloužit pouze k vytahování peněz z kapes pacientů a obohacení vlivných komerčních subjektů.

Dnešní akci podporuje nejen odborová centrála, ale připojí se i rada zdravotně postižených, svaz pacientů, rada seniorů či občanská iniciativa ProAlt.

Odkazy:

1. Vládní návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách): [http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=6&CT=405&CT1=0|

2. Vládní návrh zákona o zdravotnické záchranné službě: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=6&CT=406&CT1=0

3. Vládní návrh zákona o specifických zdravotních službách, prvé čtení: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=6&CT=407&CT1=0

4. Video z tiskové konference odborů z 11. Července 2011: http://www.cmkos.cz/medialni-prezentace/3116-3/video-tiskova-konference-odboroveho-svazu-zdravotnictvi-a-socialni-pece-cr-a-dalsich-odborovych-a-obcanskych-sdruzeni

5. Návrhy a připomínky odborů: http://www.cmkos.cz/uvodni-strana/3105-3/happening-12-cervence-chcete-vedet-jak-bude-vypadat-ceske-zdravotnictvi-po-vladnich-reformach

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?