Hašek inicioval jednání o spolupráci

21. 1. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
O zdravotnické problematice jednali v úterý v Brně z iniciativy jihomoravského hejtmana a předsedy Rady Asociace krajů Michala Haška. Jednání se zúčastnili předseda soc. dem. Jiří Paroubek, předseda Národní rady Slovenské republiky Pavel Paška, ministr zdravotnictví Slovenské republiky Richard Raši...


Ve zdravotnictví se Slovenskou republikou není žádný problém

Výhody jsou vzájemné

předseda Poslanecké sněmovny České republiky Miloslav Vlček (ČSSD) a zástupci krajů. Přítomen byl rovněž předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

„Sociální demokracie považuje oblast zdravotnictví za svoji programovou prioritu, hledáme proto inspiraci také v blízkém zahraničí,“ prohlásil Paroubek.

Vyzdvihl v této souvislosti dlouhodobou a strategickou spolupráci se slovenskou stranou Smer i s německými sociálními demokraty. Podle slovenského ministra Rašiho je nejlepší formou učit se nové věci na vlastních chybách a taková setkání k výměně zkušeností rozhodně přispějí. Ujistil, že slovenská strana se nebrání vytvářet společné komise. „Ve slovenském zdravotnictví mě zajímají dva momenty: pacient a zdravotnický pracovník. Myslím, že i v čes -kém zdravotnictví je to nejdůležitější téma,“ řekl ministr.

Na přímou otázku o možnostech přeshraniční zdravotnické spolupráce mezi Českem a Slovenskem odpověděl, že ze slovenské strany není v ničem problém, ostatně v oblasti akutní medicíny již tato věc velmi dobře funguje.

Vyplácí se vozit pacienty do nejbližší nemocnice nezávisle na tom, ve které zemi leží.

„Výhody jsou vzájemné,“ zdůraznil Raši. Za zcela zásadní ale považuje, aby o těsnější spolupráci v tomto směru začalo jednání na úrovni zdravotních pojišťoven obou zemí.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?