Hašek: Kraje se zapojí do jednání o úhradové vyhlášce

18. 9. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
České a moravské kraje se letos poprvé zapojí do vyjednávání o podobě úhradové vyhlášky, podle které je ze zdravotního pojištění financováno poskytování zdravotní péče. I když kraje zřizují téměř 70 nemocnic, dosud partnerem při tvorbě vyhlášky nebyly, řekl novinářům předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).


Ve středu se sejde s ministrem zdravotnictví0 v demisi Martinem Holcátem a o vyhlášce budou debatovat. Kraje usilují především o to, aby se v úhradové vyhlášce odstranily nerovnosti mezi úhradami pro krajské a fakultní nemocnice.

Krajské nemocnice totiž podle Haška dostávají za stejný typ výkonu výrazně méně peněz než například fakultní nemocnice. „Budeme-li brát běžnou operaci třeba kýly, fakultní nemocnice dostane trojnásobek toho, co dostane rokycanská nemocnice,“ řekl radní Plzeňského kraj pro zdravotnictví a lékař Václav Šimánek (ČSSD).

Rokycanská nemocnice podle něj za kýlu dostane až desetkrát méně peněz než nemocnice v Německu a kvůli nerovnému nastavení úhrad také až jedenapůlkrát méně peněz, než dostane za stejný výkon jiná krajská nemocnice v jiném kraji.

Hašek chce proto začít s vyjednáváním o podobě úhradové vyhlášky ještě s ministrem v demisi, aby byl dokument připraven nejpozději do konce listopadu. V prosinci už musí být jasné, podle jakých pravidel se bude zdravotnictví financovat v příštím roce. Než se po volbách ustaví vláda a sejde se Sněmovna, bylo by na tvorbu vyhlášky pozdě. „Hejtmani čtyři roky kritizují špatnou podobu úhradové vyhlášky. Chceme, aby úhradová vyhláška byla pro příští rok spravedlivější než dosavadní,“ řekl Hašek.

Vinou letošní úhradové vyhlášky podle něj měly veřejné nemocnice už v pololetí propad hospodaření 1,4 miliardy korun. „Příčina je jasná - za sto procent péče, které nemocnice poskytují, dostávají jen 94 procent ze zdravotního pojištění. To je dlouhodobě neúnosný stav,“ uvedl Hašek. Pokud by se platby nenarovnaly, mělo by to pro řadu krajských nemocnic až kritické dopady. Už nyní se podle šéfa Asociace krajů zdá, že v některých nemocnicích budou už v listopadu hospodařit „na dřeň“. Budou možná muset odkládat dlouhodobě plánované výkony.

Kraje loni založily Asociaci krajských nemocnic, která je od letoška připomínkovým partnerem ministerstva. Kraje doufají, že se příští rok podaří alespoň zahájit srovnání největších nespravedlností v úhradové vyhlášce. Kromě toho budou chtít s příští vládou jednat o prodloužení platnosti úhradové vyhlášky alespoň na dva až tři roky. Větší jistota umožní nemocnicím lépe plánovat, připravovat rozvojové plány, definovat, kam chtějí investovat a jaké obory chtějí rozvíjet, dodal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?