Hašek: O kraje se zajímá nejen vnitro

25. 3. 2009 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové krajské reprezentace, zejména hejtmani, čelí v posledních týdnech nezvyklé pozornosti ministerstva vnitra a nejnověji také bezpečnostních služeb státu. Řekl to v úterý v Brně před novináři jihomoravský hejtman a předseda rady Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). "V tuto chvíli jde podle mých informací o Jihočeský a Jihomoravský kraj," uvedl Hašek a dodal, že vedení Jihomoravského kraje plně spolupracuje s policií...


Ministerští úředníci nejdříve zjišťovali případný nesoulad postupu krajů ve věci tzv. regulačních poplatků ve zdravotnictví s právním řádem, po nich začala policie na základě trestních oznámení zkoumat případnou trestní odpovědnost vedení krajů.

Hašek vyjádřil přesvědčení, že kraje rozhodovaly vždy na základě zákona a v mezích platné legislativy. Podle něj se jedná o velmi promyšlený tlak na nové politické reprezentace krajů.

„Začal už bezprecedentním usnesením vlády o tom, že bude krajům brát peníze na nejrůznější typy dotací jako odplatu za to, že se sociální demokracii podařilo v krátké době zavést systém darů v krajských zdravotnických zařízeních, kde lidé nemusejí platit, pokud to sami nechtějí,“ konstatoval Hašek.

K tomu podle něj přistoupila kontrola ministerstva vnitra a stále pokračuje. „To vládě nestačí, proto se tu nově objevila jakási trestní oznámení, která mají zvýšit tlak na hejtmany,“ dodal.

Doplnil, že rada Asociace krajů ČR se obrátí na příslušné parlamentní orgány kontroly bezpečnostních služeb, aby mohly být zcela jasně vyvráceny indicie, že bezpečnostní složky státu začínají věnovat pozornost novým krajským reprezentacím. „Jsem přesvědčen, že bezpečnostní složky státu nemají být zatahovány do běžného politického boje,“ dodal jihomoravský hejtman.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?