Hašek: Plán na rušení nemocničních lůžek je jednostranný diktát

5. 11. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán pojišťoven na rušení nemocničních lůžek je podle místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) jednostranným diktátem, o kterém se kraje jako zřizovatelé nemocnic dozvěděly až z médií.


Mohl by vést k tomu, že kraje budou muset Evropské unii nebo státu vracet dotace v řádu až stovek milionů korun, které získaly a využily na rekonstrukci nemocnic. Hašek to řekl novinářům.

Zástupci krajů se podle Haška, který je šéfem Asociace krajů ČR, chtějí příští týden dohodnout s představiteli nemocnic na společném postupu kvůli rušení lůžek. Sejít se pak hodlají se zástupci pojišťoven i ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09). „Jsme připraveni k velmi tvrdým jednáním,“ řekl Hašek.

Negativně se k plánovanému rušení lůžek postavilo i předsednictvo sociální demokracie. Doporučilo členům krajských zastupitelstev podpořit stanovisko asociací nemocnic a krizového štábu, které nové smlouvy mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami odmítají. Smlouvy se podle vedení strany musí uzavírat pouze se souhlasem krajských samospráv. O stanovisku předsednictva ČSSD informovalo ČTK tiskové oddělení strany.

K možnosti vracení dotací v důsledku rušení lůžek hejtman uvedl, že unie má mezi podmínkami pro poskytnutí peněz pětiletou udržitelnost své investice. V případě porušení této lhůty by se nemocnice i kraje dostaly do neřešitelné situace, dodal.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka plány označil za „chaotickou redukci sítě zdravotnických zařízení“. Je podle něj důsledkem toho, že vláda odmítala řadu let zvýšit platby za státní pojištěnce a zvýšila výdaje ve zdravotnictví růstem plateb DPH. O tom, jaké kde budou nemocnice, nemohou rozhodovat zdravotní pojišťovny, odpovědnost nese stát a kraje, uvedl. Sociální demokraté v čele krajů udělají vše pro to, aby „ubránili všechna zdravotnická zařízení, která poskytují nezbytnou, potřebnou a kvalitní zdravotní péči“.

Senátor a stínový ministr zdravotnictví ČSSD Jan Žaloudík ze 14 chystaných Hegrových opatření ke zlepšení financování zdravotnictví souhlasil s deseti, které odpovídají programu ČSSD. Například se sbližováním sazeb za akutní lůžkovou péči nebo se zavedením elektronických aukcí na léky. Nepomůže ale podle Žaloudíka třeba staronový nápad, aby si pacienti ze svého hradili zubní plomby.

V Česku funguje 152 nemocnic. Všem ke konci roku skončí platnost smluv se zdravotními pojišťovnami o hrazení péče. Ministerstvo zdravotnictví chce nemocniční síť zeštíhlit, a to zhruba o 6000 lůžek. Zajistit to mají právě pojišťovny. S některými zařízeními nemají už novou dohodu uzavírat, u jiných se má upravit třeba nabídka či rozsah péče. Úplně skončit by brzy mělo 12 nemocnic. Dalších 18 by mělo dostat už jen střednědobou smlouvu.

Záměr kritizuje Česká lékařská komora, sdružení nemocnic, odboráři i některé pacientské organizace. Podle nich se zhorší dostupnost péče pro nemocné. Hegerovo ministerstvo s tím nesouhlasí. Podle něj naopak lidé dostanou léčbu v moderně vybavených zařízeních. Odbory zdůrazňují i to, že kvůli útlumu celkem tří desítek nemocnic přijdou o práci stovky lidí.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?