Hasiči skončili v nemocnici

21. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní problémy už postihly nejméně sedmnáct záchranářů a dobrovolníků, kteří likvidují následky povodní.V pražské střešovické nemocnici lékaři včera vyšetřili tři hasiče, kteří měli dýchací potíže...


Pražští vodohospodáři žádají, aby lidé neházeli do odpadu zbytky potravin, olejů a léků. Zplodiny ze spalovacích motorů čerpadel i čištění ulic pod tlakem vody mohou způsobit zdravotní potíže.

Praha - Zdravotní problémy už postihly nejméně sedmnáct záchranářů a dobrovolníků, kteří likvidují následky povodní.V pražské střešovické nemocnici lékaři včera vyšetřili tři hasiče, kteří měli dýchací potíže. Čerpali předtím vodu ze zatopené návsi v Obříství na Mělnicku.

Podle vyšetřovatele mělnických hasičů Zbyňka Štajnce jejich stav zřejmě nesouvisí s nedalekou Spolanou Neratovice, z níž minulý týden uniklo menší množství chlóru. Okolí chemičky od té doby sleduje laboratoř středočeských hasičů. Ta další únik škodlivin mimo Spolanu nezaznamenala.

Středočeský krizový štáb rozhodl, že v Obříství začne měření vzorků vody a vzduchu, obdobně jako u Spolany a efedrinky v Roztokách.

Právě u roztocké chemičky mělo v minulých dnech zdravotní problémy dvanáct vojáků a dva policisté, kteří se nadýchali plynných látek uniklých zřejmě z jejího areálu. Z nemocnice je už ale včera pustili domů. Dva vojáci v ní zůstanou ještě dnes na pozorování.

Ovzduší a vodu, kterou mohly zasáhnout zdraví škodlivé látky v oblasti kolem roztocké továrny, analyzovali odborníci. Libuše Polanská ze středočeské krajské hygienické stanice uvedla, že naměřené škodliviny jsou v koncentracích, jež neohrožují zdraví obyvatel.

„Tyto látky se z vody také vypařují, ale ani v ovzduší jsme nezjistili množství, které by mohlo škodit. Hrozný je akorát ten zápach,“ dodala.

Potíže dobrovolných hasičů v Obříství ale nemusel podle odborníků způsobit nějaký únik škodlivin. Mohly za ně podle nich třeba zplodiny ze spalovacích motorů čerpadel. Moravskoslezský krajský hygienik Jaroslav Volf zase upozornil na riziko při čištění ulic a objektů vodou pod tlakem: lidé přitom vdechují s kapičkami třeba zbytky olejů, což může i poškodit plíce. „Je proto třeba chránit si ústa a nos rouškou,“ zdůraznil.

Zdravotní problémy neměli jen záchranáři. I když epidemie průjmů zatím nevypukla, jihočeští hygienici zaznamenali několik případů těchto onemocnění u lidí, kteří po záplavách vyklízeli sklepy či různé prostory. Nedodržovali podle lékařů zásady osobní hygieny.

Jejich opomíjení se může vymstít, protože záplavová voda je znečištěná vším možným a čističky v řadě míst nefungují. Do Vltavy jdou například všechny splašky z velké části Prahy.

Pražské vodovody a kanalizace proto prosí všechny v metropoli, aby se snažili nepřispívat k ekologickému zatížení Vltavy. Do odpadu nemají vyhazovat chemické látky, zbytky potravin, oleje, rozpouštědla. „Používat méně toaletního papíru a naopak více vody při splachování,“ přáli by si vodohospodáři.

Proti žloutence A, jejíž nákaza může ze záplavové vody hrozit, budou proto z rozhodnutí ministryně zdravotnictví povinně očkováni hasiči a členové integrovaného záchranného systému, kteří se v ní nejvíce pohybují.

Hasičům, záchranářům a všem, kteří dlouho pobývají ve vlhku v holinkách a gumových rukavicích, hrozí podle hygienika Volfa také plísňová onemocnění. Obuv a rukavice by si proto měli vysypávat antiseptickými prostředky.

„Před pěti lety po povodních měli u nás záchranáři „plesnivé“ nohy a onemocnění jim postihlo i nehty na rukou. Léčí se pak třeba rok. Pokud se nemoc začne objevovat, je třeba použít protiplísňové masti,“ radí Volf.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 21.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?