Havárie netrápí jen Motol, postihují i další pražské nemocnice

4. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S haváriemi vodovodních stoupačeknebo topení a výpadky přístrojů se nepotýká jen dětská nemocnice v Motole. Problémy mají všechna zařízení v Praze, snad kromě Homolky, která byla dostavěna před 14 lety. Ostatní nemocnice mají budovy i sto let staré...


PRAHA - Nemocnice Na Františku má jednu část z roku 1620.

„Problémy a havárie jsou na denním pořádku všude, jen se tolik nemedializují,“ shodli se dnes ředitelé, které ČTK oslovila. Potvrdili, že na akutní opravy dávají značné částky z rozpočtu, mnohdy jim na ně přispívají sponzoři.

Nejvíce problémů je s betonovými budovami ze sedmdesátých let, kde jsou trubky zalité do betonu. To je i případ Motola, stíhaného 40 haváriemi za měsíc. Na jejich opravu dává Motol ročně 70 až sto milionů.

Stěhování pacientů z pavilonů postižených havárií není v jiných pražských nemocnicích neobvyklé. Na rozdíl od Motola, kde je dětská péče v obřím monobloku, mají ostatní nemocnice výhodu, že mohou spojovat kliniky a využít kapacit jiných budov.

„Opravdu závažných havárií máme tak pět do roka, drobné ani nepočítáme,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jaroslav Štrof. Před měsícem prasklo před nemocnicí potrubí, musela být napojena na jiný vodovodní řad. Voda zatekla do budov v dolní části areálu.

PROBLÉMY NEMOCNIC V PRAZE:
Bulovka: vážné haváriepětkrát do rokaFNKH: opravy vyjdou ročně na 3 milïonyNemoncice Na Františku: kriticky zasaženaběhem povodní

Štrof se k situaci staví stoicky: „Důležitější jsou peníze na péči o zdraví než investice do betonu,“ soudí.

„V havarijním stavu je většina budov, nevyhovují hygienickým normám,“ řekl ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Zdeněk Bašný. Havárie jsou podle něj na denním pořádku, jen nejsou tak sledované. „Odráží se v tom přístup společnosti k léčení duševně nemocných - u nás to jako by nevadí,“ řekl. Z léčebny není při havárii kam pacienty přeložit, v Praze není alternativa. Měsíční rozpočet Bohnic činí 44 milionů, pět procent jde na havárie.

Havárie v budovách starých sto let řeší denně také ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marie Alušíková. Ročně dá na opravu vodovodního vedení a kanalizace 2,5 milionu, tepelných rozvodů 250 tisíc a rozvodů elektřiny 100 tisíc. Rozpočet nemocnice se pohybuje kolem dvou miliard.

Nemocnice Na Homolce mívá podle mluvčí Jitky Kalouskové havarijní výměry jen na přístroje. Budova byla dokončena v roce 1989 a je relativně bez problémů. Velké investice z vlastních prostředků dala nemocnice do vnitřní přestavby, aby vyhovovala moderní akutní medicíně. Roční obrat činí téměř dvě miliardy.

Na údržbu a opravy počítá zastupující ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Horák se 70 miliony ročně, z toho až 50 milionů odebere stavební údržba, zbytek jde na obměnu techniky, například na lampy do rentgenů. Roční rozpočet nemocnice činí 3,7 miliardy, na rekonstrukce a nové přístroje dají sponzoři dalších 30 milionů ročně.

Náměstek ředitele Nemocnice Na Františku Jan Hacker řekl, že drobné havárie, jako jsou prasklé stoupačky, řeší běžně, aniž se to pacienti dozvědí. Největší havárie postihla nemocnici v době povodní v roce 2002.

„Motol proti tomu nic není,“ poznamenal Hacker. Nemocnice byla pod vodou, povodňové škody šly do milionů. Během několika hodin bylo evakuováno 250 pacientů. Povodeň zničila trafostanici, kotelnu, kompresorové stanice a rozvody a celý stravovací provoz. Na obnovu přispěla Praha 1 jako zřizovatel, pomohli také sponzoři.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?