Havel změnil nemocnici, bude klientem IKEM

5. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý prezident Václav Havel se rozhodl opustit Ústřední vojenskou nemocnici v Praze- Střešovicích a stane se klientem IKEM v Praze-Krči...


PRAHA - Bývalý prezident Václav Havel se rozhodl opustit Ústřední vojenskou nemocnici v PrazeStřešovicích, kde ho ošetřovali při jeho četných zdravotních

problémech. Stane se klientem Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze-Krči. Informoval o tom Večerník Praha.

Ředitel vojenské nemocnice Miroslav Bartoš přitom v úterý Mladé frontě Dnes řekl, že Havel zůstává i nadále jejich pacientem.

Havlův ošetřující lékař Ilja Kotík mu je podle Bartoše k dispozici a může za ním kdykoli přijít. Stejně jako k ostatním členům někdejšího konzilia, kteří mu již rozepsali kontroly.

Lékař IKEM Jan Malý řekl, že vyhověli Havlově žádosti, aby ho převzali do péče. Zajistí mu pravidelné kontroly a postarají se o něj v případě zhoršení jeho zdravotního stavu v oblasti kardiovaskulární, metabolické a břišní chirurgie.

Zdravotnickému zařízení však chybějí plicní specialisté. Havel ale poměrně často mívá různé dýchací potíže.

Lékaři ze střešovické nemocnice rozhodnutí Havla nechápou

Podle deníku byli střešovičtí lékaři Havlovým rozhodnutím rozčarováni. Bývalý prezident podle něj zřejmě následuje svou ženu Dagmar, která byla v posledních letech pacientkou IKEM.

Prezidentské apartmá se třemi pokoji ve vojenské nemocnici přijde na 5000 korun za den, za nadstandardní pokoj v IKEM se nepřiplácí nic.

Zdravotní potíže trápí Havla již řadu let, jejich vinou bývá také často hospitalizován. Za dobu své prezidentské funkce strávil v nemocnici přes 200 dní. Nejvíce času, skoro 2,5 měsíce, pobýval na lůžku v roce 1998 kvůli akutní operaci proděravělého tlustého střeva.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?