HealthSouth možná ilegálně čerpal příspěvky z programu Medicare

31. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké federální orgány začaly zkoumat, zda poskytovatel zdravotní péče HealthSouth nečerpal příliš vysoké příspěvky z programu Medicare. Firma je podezřelá z nadhodnocování příjmů o 1,4 miliardy USD...


NEW YORK - Americké federální orgány začaly zkoumat, zda poskytovatel zdravotní péče HealthSouth nečerpal příliš vysoké příspěvky z programu Medicare.

Firma je už více než týden obviněna z defraudace a dalších podvodů a teď jí hrozí také nebezpečí bankrotu.

Zdroje amerického deníku The New York Times uvedly, že firmu začnou federální orgány vyšetřovat již brzy.

Odhaleny další podvody

Prozatím šlo pouze o to, že někteří manažeři firmy zřejmě prováděli nezákonné obchody s akciemi, později se však přidalo i obvinění z účetních podvodů, připomíná agentura Reuters.

Medicare je program zdravotního pojištění, z kterého se hradí náklady na léčbu především chudším lidem.

Pokud by se prokázalo, že HealthSouth z programu čerpal vysoké příspěvky na léčbu, nebyl by první. Z podobného důvodu byli obviněni i jiní poskytovatelé zdravotní péče a někteří museli část peněz vracet.


Firma HealthSouth a její zakladatel a výkonný ředitel Richard Scrushy jsou nyní obviněni z nadhodnocování příjmů od roku 1999 o 1,4 miliardy USD.

HealthSouth se zaměřuje na ambulantní a diagnostickou léčbu, značnou část jeho aktivit tvoří i rehabilitační služby. Firma i její zakladatel a výkonný ředitel Richard Scrushy jsou nyní obviněni z nadhodnocování příjmů od roku 1999 o 1,4 miliardy USD.

Aktiva byla údajně nadhodnocena až o 800 milionů dolarů, tedy asi o deset procent. Firma ve čtvrtek zbavila funkce finančního ředitele Williama Owense, který se ve středu přiznal k zpronevěře a konspirativnímu jednání.

Jen o týden dříve se k podobnému obvinění přiznal rovněž bývalý finanční ředitel Weston Smith. V nejhorším případě by mohl jít Owens až na 30 let do vězení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?