Heger bude dnes informovat Nečase o situaci ve zdravotnictví

24. 11. 2010 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude dnes informovat premiéra Petra Nečase (ODS) o situaci ve zdravotnictví. Aktuálně prý zvažuje odchod 7000 z 16.000 nemocničních lékařů, to už by podle Hegera mohlo péči v nemocnicích narušit.


Heger se pokusí premiéra přesvědčit, aby vláda vyšla lékařům vstříc a dala jim nějakou perspektivu.

Nespokojenost lékařů v posledních týdnech rychle roste. Vedle nemocničních lékařů, kteří chtějí v odborové akci „Děkujeme, odcházíme“ dát na konci roku hromadně výpověď, takže by 1. března v nemocnicích chyběly tisíce lékařů, jsou nespokojeni i lékaři v ambulancích.

Heger v rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny uvedl, že pokud z nemocnic odejde 7000 z celkových 16.000 lékařů, je připraven na svou funkci rezignovat. Ministr ale už na víkendovém sjezdu České lékařské komory řekl, že stále doufá, že tak velký počet lékařů nemocnice neopustí.

Navržená úhradová vyhláška, podle které by měly platit zdravotní pojišťovny za léčení lékařům i nemocnicím příští rok, snižuje všem zhruba o dvě procenta příjmy. Je to poprvé za 20 let, dosud vždy příjmy od pojišťoven meziročně rostly. O připomínkách k úhradám ambulantní péče budou dnes jednat s Hegerem zástupci Koalice soukromých lékařů.

S žádostí o urgentní svolání pracovní schůzky se na Nečase obrátil předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) požádala vládu, aby přehodnotila záměr snížit úhrady. Jakékoli snížení vyvolá otevřenou krizi ve zdravotnictví, varovala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?