Heger bude jednat s odbory i s nemocnicemi o růstu platů lékařů

21. 4. 2011 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
O zvyšování platů lékařů, o situaci nemocnic, které na to dosud nedostaly od zdravotních pojišťoven peníze, i o připravované reformě bude dnes jednat ministr Leoš Heger (TOP 09) s vedením lékařských odborů a zástupci nemocnic.


Během dne stihne také předat cenu veřejnosti za lékařský výzkum a vystoupit s příspěvkem o zdravotnictví na jednání velké tripartity.

Lékařské odbory trvají na plnění memoranda, které podepsal na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme Engel s Hegerem. Lékaři mají od března mít k průměrným 48.000 korun dalších 5000 až 8000 korun. V protestní akci dalo výpověď 3800 z 18.000 nemocničních lékařů, po dohodě o platech výpovědi stáhli.

Podle Engela v pěti ze 190 nemocnic se lékaři slíbeného zvýšení platů nedočkali. Přidáno nedostali ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti, Mělníku a Písku. V některých dalších nemocnicích jsou prý problémy.

Velké nemocnice daly peníze na zvýšení platů z rezerv, některé menší nemocnice na to nemají. Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje menší zařízení, tvrdí, že dohoda mezi odbory a ministrem se vztahuje jen na státní nemocnice. Krajské nemocnice se mohou přidat, soukromé nemocnice dohodou vázány nejsou. Problémy jsou také s penězi pro lékaře záchranek.

Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna rozešle peníze na zvýšení platů lékařů ve druhé polovině dubna. Oborová zdravotní pojišťovna, čtvrtá největší na trhu, odmítá pravidla pro vyplácení platů lékařů, která stanovilo ministerstvo. V dubnu prý peníze určitě nepošle. Nechce posílat peníze automaticky podle počtu lékařů v zařízení, ale bude se domlouvat s řediteli jednotlivě. Chce také vidět úspory v hospodaření nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?