Heger bude ve Vatikánu jednat o působení církví ve zdravotnictví

30. 4. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) bude příští týden ve Vatikánu jednat o působení katolické církve ve zdravotnictví a sociálních službách, tedy o tématech, která by budoucnu měla řešit i stále neschválená česko-vatikánská smlouva.


O návštěvě informovalo ministerstvo zdravotnictví a český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík.

Podle diplomata se bude jednat o vůbec první bilaterální návštěvu ministra zdravotnictví ve Vatikánu. Heger se 2. a 3. května setká s významnými zástupci Vatikánu, kteří mají na starosti zdravotnictví, bude na generální audienci u papeže Benedikta XVI.

Heger loni oznámil, že jeho resort převezme záštitu nad duchovní službou v nemocnicích a společně s církví uchystá právní normu pro práci kaplanů ve zdravotnických zařízeních. Ve Vatikánu chce Heger získat zkušenosti a informace pro přípravu zákona.

Působení nemocničních kaplanů se řídí dohodou mezi Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví z roku 2006. Zřejmě jako první poskytovala pastorační péči od roku 1997 pražská Všeobecná fakultní nemocnice na svém onkologickém oddělení.

„Dlouhodobě podporuji 'misi', kterou katolická ale i další církve dělají pro české pacienty. Je třeba vyzdvihnout a ocenit roli všech, kteří se starají o nevyléčitelně nemocné a umírající,“ uvedl ministr. Církev je aktivní v péči o seniory, nemocné i umírající, tedy v paliativní a hospicové péči, duchovní službě v nemocnicích.

Během Hegerovy návštěvy by se měly řešit i etické otázky, kde vzájemná shoda není tak velká. Oběma stranám prý ale jde o dialog. Centrum katolického světa je známo například svým odporem k umělému ukončování těhotenství či umělému oplodnění.

Česko-vatikánská smlouva, jejíž projednávání se v roce 2003 v parlamentu zadrhlo, by měla řešit také sociální a zdravotní témata. Nyní se začalo hovořit o tom, že vyjednaný text by měl být upraven a znovu předložen do sněmovny. Pokud projdou církevní restituce, mohlo by to být pak. Smlouva upravuje vztah mezi českým státem a římskokatolickou a řeckokatolickou církví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?