Heger chce hodnotit specializovaná centra i podle úspěšnosti

13. 2. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Centra pro léčbu rakoviny, mrtvice či těžkých úrazů chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) hodnotit i podle jejich úspěšnosti. Řekl to ČTK. Zatím může ministr kontrolovat jen to, zda má centrum předepsané počty lékařů a sester či potřebné přístroje a dodržuje léčebné postupy.


Centra evidují počty pacientů a výkonů. Úspěšnost léčby a procento úmrtnosti ale nezveřejňují.

„Ta data dnes nemáme, ale budeme je chtít mít. Chystám příkaz, aby všechna centra, která budou mít akreditaci, vytvořila systém indikátorů léčby a začala data sbírat,“ řekl ministr.

Podmínky pro centra dosud stanovuje ministerská vyhláška, od dubna je upřesní reformní zákon o zdravotních službách. „Dnes máme data objemová, kolik výkonů centra dělají, kolik mají doktorů a kolik přístrojů, ale úmrtnost a komplikace zmapovány nejsou,“ podotkl ministr.

První výsledky sběru dat by mohly být koncem letošního roku, centra by se tak mohla začít porovnávat mezi sebou. Porovnat vývoj za delší dobu v rámci jednoho centra i všech center navzájem bude možné, až budou data za několik let. Porovnání v časových řadách mají zatím jen onkologové, jejich odborná společnost ví, jak které centrum léčí. Zveřejnit úspěšnost jednotlivých center ale zatím nemůže.

Heger dodal, že nemá v úmyslu zavírat centrum, u kterého audit prokáže nedostatečné vybavení nebo špatné výsledky. Má to dva důvody - vedle toho, že stát dal do vybudování centra stovky milionů korun, také ten, že síť by měla mít vnitřní logiku, geografickou strukturu a přirozenou spádovost.

Centrum by mělo dostat možnost nedostatky napravit. Ministr tento přístup zvolil v případě komplexního onkologického centra v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, kde ministerský audit shledal nedostatky.

Severočeské centrum může dál poskytovat běžnou léčbu, činnost má pozastavenou jen pro nejvyšší stupeň, takzvanou biologickou léčbu. Jde asi o 160 pacientů, ministerstvo už vyjednalo se zdravotními pojišťovnami, že peníze na jejich léčbu přesměrují do center, která je prozatím převezmou. Pacienti musejí dojíždět za léčbou do Liberce, Prahy nebo Plzně.

Heger řekl, že podle dřívějších zkušeností řada pacientů chce dojíždět i do vzdálenějšího centra, pokud mají pocit, že tam mají větší naději na vyléčení. Zatím je centra kvůli omezeným rozpočtům nemohla brát, i když třeba měla volné kapacity. Se změnou financování, kdy půjdou peníze pojišťoven „za pacientem“, tuto možnost dostanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?