Heger chce možnost příplatku za lepší péči

15. 12. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger na včerejším Žofínském fóru v Praze stanovil tři pilíře změn ve zdravotnictví.


Prvním je stanovení tzv. úhradových standardů péče, což má umožnit pacientům legálně si připlatit na lepší péči. To dosud nebylo možné, pokud péče byla hrazena ze zdravotního pojištění. Heger přímo neupřesnil, na jakou péči by si pacient mohl připlatit. Až dosud hovořil pouze o tom, že by si mohl připlatit na lepší materiál, například na lepší kyčelní kloub.

Druhým pilířem je vytvoření mechanismu regulace nákupu nových technologií, což znamená, že už by se nové technologie pro zdravotnictví nenakupovaly bezhlavě, ale naopak cíleně tak, aby byly skutečně využity někdy i na několik směn a nezůstávaly ležet mnohdy ladem bez využití.

Výdaje stouply o sto procent

Třetím pilířem jsou změny ve zdravotních pojišťovnách. Ministr je chce přinutit k tomu, aby nejen šetřily, ale hlavně aby neuzavíraly smlouvy na služby, které nejsou nezbytné.

„Mnohdy za těmito službami jsou politické tlaky,“ řekl ministr s tím, že zdravotní pojišťovny by se pak musely zpovídat z toho, proč danou službu nově nasmlouvaly. Ministr potvrdil, že se plánuje sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny a naopak neplánuje sloučení Všeobecné zdravotní pojišťovny s jinou pojišťovnou.

Ministr na fóru řekl, že náklady na zdravotnictví za deset let stouply na dvojnásobek, tedy o sto procent. Loni zdravotnictví spotřebovalo už 286 miliard korun.

Rychleji stoupají i platy lékařů, i když zdaleka neodpovídají tomu, co by si přál Lékařský odborový klub, tedy trojnásobku průměrné mzdy v zemi. Platy lékařů v roce 1995 byly na úrovni 1,9násobku průměrného platu v zemi, loni na úrovni 2,1násobku.

Ministr uvedl, že platba státu za jeho pojištěnce, tedy důchodce, děti, nezaměstnané, což dohromady dělá přes polovinu národa, je čtyřikrát menší než platba zaměstnance na zdravotní pojištění.
Ekonom Miroslav Zámečník na fóru k tomu varoval: „Kdo chce masivně zvýšit výdaje státu na zdravotnictví, obětuje budoucnost národa.“

Cestu vidí v reformě zdravotního pojištění a v zavedení vícezdrojového financování. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák uvedl, že lékařské platy by se mohly zvýšit během dvou až tří let, pokud dojde ke snížení počtu akutních lůžek, nahradí se péče za hospitalizace péčí ambulantní, sníží se lékové náklady a provedou další reformní kroky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?