Heger chce řešit problém s metanolem, odmítl výtky komise ODS

14. 9. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V době, kdy ministerstvo zdravotnictví řeší sérii otrav metylalkoholem a dělá opatření k ochraně obyvatel, je podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) od odborné zdravotnické komise ODS nevkusné, že ho chce zatáhnout do stranického politikaření. Komise odmítla věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích. Hegerovi vytkla, že neplní koaliční smlouvu, pokud jde o změny ve financování zdravotnictví.


„V hektickém období, kdy řešíme akutní problém s otravami, nemám chuť se zabývat stranickým politikařením a pokládám za nevkusné, že zrovna teď se tím někdo zabývá,“ řekl dnes novinářům ministr.

Jeho první náměstek a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek vidí ve vyjádření komise další signál rozkolu uvnitř ODS. „Je to spíše útok na pana ministra než snaha o věcné vyjádření,“ řekl Ženíšek ČTK. Pozastavil se nad tím, že komise odmítá návrh, který před týdnem schválila vláda, tedy i její členové za ODS včetně premiéra Petra Nečase.

Podle komise neřeší návrh současné problémy fakultních nemocnic, například financování výuky, nejasné je rozdělení odpovědnosti za řízení či organizaci výzkumu. Návrh prý neodbourá nejasnosti ve vedení nemocnice. Komise vyzvala vládu, aby přehodnotila svoji podporu a nevytvářela na základě tohoto záměru nový zákon.

„Jestliže v komisi jsou lidé, kterým se záměr nelíbí, pokládám to za určité reminiscence minulého období, kdy byly navrhovány nemocnice jako akciové společnosti a bylo vyslovováno mnoho podezření, že se jedná o záměr privatizovat je,“ řekl Heger.

Vláda uložila Hegerovi, aby vyhotovil paragrafované znění do března příštího roku. Norma by měla platit od roku 2014.

Ženíšek soudí, že kriticky se vyjadřují ti, kdo mají zájem, aby zákon neprošel - buď jsou podle něj zhrzeni, že jejich představa neprošla, nebo jim vadí protiprivatizační pojistka a protikorupční opatření, jako je vznik správní rady a to, že už nemocnice nebude přímo řídit ministerstvo.

Legislativní náměstek Martin Plíšek (TOP 09) doplnil, že chystaný zákon naopak řeší dosavadní dualitu odpovědnosti za hospodaření. „My předpokládáme jedno vedení univerzitní nemocnice v čele s ředitelem, který bude mít v týmu náměstka pro akademické činnosti navrženého vysokou školou, takže bude jednoznačná spolupráce mezi univerzitní nemocnicí a vysokou školou,“ řekl.

Za přínos považuje i to, že zákon zavede vyšší odpovědnost managementu za hospodářský výsledek, včetně odpovědnosti nově utvořené správní a dozorčí rady. Návrh také směřuje ke kooperaci a vícezdrojovému financování - vedle příjmů z veřejného zdravotního pojištění bude možnost účasti státního rozpočtu, získání dotací a grantů na vědu, výzkum a inovace. Teoretickou výuku dál budou hradit vysoké školy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?